Verkiezingen

Taiwan wil geen pro-Chinese president

Presidentskandidaat Han Kuo-yu (midden) tijdens een campagne in Kaohsiung, waar hij burgemeester is. Beeld EPA
Presidentskandidaat Han Kuo-yu (midden) tijdens een campagne in Kaohsiung, waar hij burgemeester is.Beeld EPA

Taiwan kiest zaterdag een nieuwe president en een nieuw parlement. De zittende president Tsai ligt voor op haar rivaal Han, die nauwere banden met China wil.

Zichtbaar genietend houdt Han Kuo-yu zijn ogen gesloten terwijl de kapper zijn kale schedel wast. De Taiwanese presidentskandidaat presenteert zich graag als ‘echte man’, met rimpels, een glimmend hoofd en opgerolde mouwen. Zo ook in dit campagnefilmpje, waar hij in een lichtroze kapperscape zijn ‘laatste honderd haren’ laat fatsoeneren.

Het ziet er niet naar uit dat het charmeoffensief veel zoden aan de dijk zet. Zelfs in Kaohsiung, de stad waar de populistische Han burgemeester is en een traditioneel bolwerk van diens Kuomintang-partij, gaat hij als de peilingen kloppen weinig potten breken. Op gevels prijkt het gezicht van zittend president Tsai Ing-wen van de concurrerende Democratische Progressieve Partij, DPP.

Verdediger van het vrije en democratische Taiwan

Echt flitsend komt Tsai niet over, maar felle woorden over de protesten in Hongkong deden haar imago goed. Ze werpt zich op als verdediger van het vrije en democratische Taiwan, tegen de dreiging die van het Chinese vasteland komt. Peking beschouwt het eiland als een afvallige provincie en suggereert graag dat het de provincie, al dan niet met geweld, terug zal brengen onder zijn vleugels. Op de laatste dag van 2019 voerde Tsai nog een wet door die politieke activiteiten, betaald door Peking, strafbaar maakt.

Vroeger was zulk anti-Peking-beleid het handelsmerk van de Kuomintang. Die partij vocht in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw een bloedige burgeroorlog tegen de communisten, en week daarna uit naar het eiland Taiwan. Maar toen de economie van de Volksrepubliek China begon te groeien, koos de KMT eieren voor haar geld en koos ze voor een meer verzoenende toon. Han’s ouders komen uit de provincie Henan in China en goede relaties met het vasteland staan bovenaan zijn agenda. “Taiwan veilig, de mensen rijk”, is zijn motto.

Aan het begin van de presidentscampagne was hij met dit geluid een serieuze bedreiging voor Tsai. Ruim 60 procent van de Taiwanezen maakt zich zorgen over de economie, die net weer wat opkrabbelt, van nog geen procent groei in 2015 tot ruim 2,5 procent in 2018. Het Chinese vasteland is Taiwans grootste handelspartner, en dat maakt het eiland kwetsbaar. Zo besloot Peking afgelopen zomer niet meer toe te staan dat Chinezen in hun eentje naar Taiwan reizen. Een derde van alle toeristen komt van het vasteland, en dat aantal halveerde plotseling.

Na de ontwikkelingen in Hongkong vrezen ze voor hun toekomst

Maar na de zomer veranderden de prioriteiten van veel Taiwanezen, die door de ontwikkelingen in Hongkong vrezen voor hun toekomst. Het tij keerde zich tegen de Kuomintang, ook in Kaohsiung.

De subtropische stad aan zee is een ‘fijne plek’, zegt Erma Chen over de een-na-grootste stad van Taiwan. “Ik wil dat dat zo blijft. Han heeft nooit de intentie gehad om goede dingen voor de stad te doen.” Chen is een fanatiek lid van de groep We Care, die oproept tot Han’s aftreden als burgemeester. Ze vertrouwt de man voor geen cent. Een populair gerucht is dat Han instructies zou krijgen uit China, en dat is niet alles. De ‘man van het volk’ bleek in 2011 een miljoenenappartement te hebben aangeschaft.

Over Tsai is Chen aanzienlijk enthousiaster: “Je hebt een fan van haar te pakken! Ze doet wat andere presidenten niet durfden: ze voerde het homohuwelijk door, is internationaal aanwezig en ze hervormde het pensioenstelsel.”

Voor veel mensen is de keuze voor Tsai nu de veiligste optie. In het winkelcentrum in Kaohsiung is niemand te vinden die hardop zegt dat hij of zij voor Han stemt. De negatieve berichten over hem (‘nepnieuws’, volgens zijn campagnewoordvoerder) hebben effect. “Hij zei discriminerende dingen over vrouwen, hij chanteert rivalen”, zegt Chen Wei-jin (47). “Op sociale media heb ik gezien dat mensen leden van We Care op scooters achtervolgen en afsnijden. Als je een goede leider bent, laat je je aanhangers dat niet doen.”

Lees ook:

De Chinese schrijver Ma Jian waarschuwt het naïeve Westen voor Pekings machtswellust

De boeken van Ma Jian zijn verboden in China, en de schrijver zelf kan zijn vaderland al jaren niet meer bezoeken. Sinds zijn vertrek richt hij zich daarom op westerse lezers, om hen te wijzen op de ware aard van de bestuurders in Peking, want het Westen lijdt volgens hem aan ‘kolossale naïviteit’ in zijn beoordeling van China.

Honderden activisten uit Hongkong houden zich schuil op Taiwan

Ze namen deel aan de protesten in Hongkong maar weken uit naar Taiwan. Zo’n tweehonderd activisten houden zich inmiddels schuil op het autonome eiland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden