Veiligheidswet

Taiwan komt met humanitair reddingsplan voor politieke vluchtelingen uit Hongkong

De Taiwanese president Tsai Ing-wen dinsdag bij een bezoek aan de militaire politie in Taipei. Beeld AFP

Landen in Oost-Azië kijken bezorgd toe hoe China steeds meer greep krijgt op Hongkong. Taiwan biedt ongeruste inwoners van die stad hulp aan.

Hongkongers die hun stad ontvluchten om politieke redenen, kunnen hulp en onderdak krijgen in Taiwan. Dat heeft de Taiwanese president Tsai Ing-wen donderdag gezegd in reactie op de toenemende Chinese invloed op Hongkong. Het Volkscongres in Peking nam donderdag een nieuwe veiligheidswet aan, die de vrijheid in de voormalige Britse kolonie verder zal inperken.

“We stellen een humanitair reddingsplan op voor onze vrienden in Hongkong”, zei Tsai gisteren in Taipei tegen verslaggevers. Het bieden van onderdak en het vinden van werk horen daarbij, maar concrete maatregelen zijn nog niet bekend. Activisten in Hongkong en Taiwan hebben Tsai opgeroepen iedereen die de stad wil verlaten op te vangen. Volgens Tsai laat haar land nu al veel mensen toe. “Ik kan u van een ding verzekeren: onze vastbeslotenheid om te zorgen voor de mensen in Hongkong zal niet veranderen. We zullen hun de noodzakelijke hulp bieden om te wonen en werken in Taiwan.”

In de eerste vier maanden van dit jaar vestigden zich 2383 Hongkongers in Taiwan, meer dan twee maal zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Ook de aanmeldingen van studenten uit Hongkong bij Taiwanese universiteiten zijn sterk gestegen. Studenten zijn zeer actief in de protestbeweging tegen de toenemende invloed van Peking.

Taiwan staat zelf onder grote druk van China, dat het eiland als een afvallige provincie beschouwt. De autoriteiten in Peking beklemtonen geregeld dat Taiwan op termijn weer deel moet gaan uitmaken van China.

Chinese ambassadeur op het Japanse matje

Japan is ook bezorgd over de toenemende Chinese invloed in de regio. Minister Toshimitsu Motegi uitte die zorgen in een verklaring direct na het aannemen van de nieuwe veiligheidswet. Hongkong is een ‘bijzonder belangrijke partner’, aldus Motegi, en Japan is ‘zeer bezorgd’ over het besluit van het Volkscongres. Hij riep de Chinese ambassadeur in Tokio op het matje om zijn ongerustheid over te brengen.

Motegi beklemtoont het belang van een ‘democratische en stabiele ontwikkeling van Hongkong’, binnen het principe van ‘een land, twee systemen’. Dat is het motto waarmee China, sinds de overdracht van Hongkong door Groot-Brittannië in 1997, steeds de eigen positie van de stad heeft erkend. Maar de zelfstandigheid van de stad dreigt met de nieuwe wet overboord te gaan.

Structurele afhankelijkheid

Ook Zuid-Korea benadrukte donderdag in een verklaring het belang van ‘een land, twee systemen’. Maar de veiligheidsadviseur van president Moon Jae-in waarschuwde tijdens een conferentie in Seoul dat zijn land Peking niet tegen de haren in moet strijken. “We zijn structureel afhankelijk van China”, zei Moon Chung-in, ook omdat dit land de grootste handelspartner van Zuid-Korea is. Bovendien is China de enige bondgenoot van het buurland Noord-Korea.

De Verenigde Staten, een bondgenoot van Japan, Zuid-Korea en Taiwan, riep gisteren de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op om de situatie in Hongkong te bespreken. Minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo zei woensdag al dat Hongkong zijn speciale handelsstatus zal kwijtraken. Dat zou een zware economische klap zijn voor de stad, die fungeert als financiële draaischijf tussen China en het Westen.

Lees ook: 

Volkscongres Peking neemt controversiële veiligheidswet Hongkong aan: ‘Hongkong wordt gewoon de zoveelste stad in China’

Het volkscongres in Peking heeft de nationale veiligheidswet voor Hongkong zoals verwacht aangenomen. Die wet zal het karakter van de vrije stadstaat voorgoed veranderen.

Lees ook: 

De vrije geest van Hongkong staat op het spel

Hongkong is een trotse handelsstad, met een traditie van hard werken, elkaar de ruimte gunnen en zeggen waar het op staat. ‘Iedereen respecteerde elkaar. Nu is alles zo gepolariseerd.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden