Taiwan

Taiwan gaat zelf onderzeeërs bouwen, want die uit Nederland voldoen niet meer

De Taiwanese president Tsai Ing-wen sprak dinsdag tijdens de officiële aankondiging van de bouw van de eigen onderzeeërs.  Beeld AP
De Taiwanese president Tsai Ing-wen sprak dinsdag tijdens de officiële aankondiging van de bouw van de eigen onderzeeërs.Beeld AP

Taiwan gaat zijn eigen onderzeeërs bouwen. De schepen die Nederland ooit leverde voldoen niet meer voor de verdediging tegen China. 

Een onderzeeër bouwen is een lastige en dure klus, maar veel keuze heeft Taiwan niet. De schepen van de zwaardvisklasse die ooit van Nederland werden gekocht, zijn gedateerd en tegenwoordig is er geen land meer te vinden dat levering aan het zelfstandige eiland voor de kust van China aandurft.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen gaf dinsdag in de zuidelijke havenstad Kaohsiung trots het startschot voor de bouw van de schepen. Die zijn belangrijk voor de ‘asymmetrische oorlogsvoering’, zei Tsai. Dat is jargon voor: Wij kunnen in slagkracht niet tegen de vijand op, maar proberen zo slim mogelijk weerstand te bieden.

China heeft inmiddels de grootste marine ter wereld, in aantal schepen, en het laat geregeld weten dat Taiwan onder de controle van Peking moet komen. Voor communistisch China is het eiland voor de kust een vanzelfsprekend landsdeel, dat helaas een opstandige provincie is geworden.

Intimidatie door China

Tsai staat voor een zelfstandig en democratisch Taiwan, al roept ze vanwege internationale gevoeligheden niet de onafhankelijkheid uit. Dat zou voor Peking aanleiding kunnen zijn om direct in te grijpen. Nu blijft het bij intimidatie door de Chinese marine en luchtmacht, die geregeld de wateren rond Taiwan en het luchtruim schenden.

Onderzeeërs zijn uitermate geschikt voor asymmetrische defensie, omdat ze onverwacht kunnen opduiken en veel grotere schepen tot zinken kunnen brengen. Maar ze zijn technisch ingewikkeld en duur om te bouwen. CSBC, de grootste scheepswerf van Taiwan, kreeg al in 2017 de opdracht voor acht onderzeeërs voor een totaalbedrag van 13,5 miljard euro. De eerste moet in 2024 klaar zijn.

Binnenslands is er wel kritiek op de hoge kosten, maar ook steun voor militaire versterking. Taiwan doet de laatste tijd grote wapenaankopen, zoals jachtvliegtuigen, drones en raketten uit de Verenigde Staten. Brent Christensen, de Amerikaanse vertegenwoordiger in Taiwan, woonde de plechtigheid in Kaohsiung dinsdag bij.

Nederland botst met Peking

Begin jaren tachtig kwam Nederland in conflict met China, na levering van twee onderzeeërs uit de zwaardvisklasse aan Taiwan. Na het tekenen van het contract volgde een diplomatieke ruzie tussen Nederland en China, waarbij Peking economische sancties trof en ambassadeurs werden teruggeroepen. 

In 1984 beloofde Den Haag geen onderzeeërs meer te leveren aan Taiwan, ook om bedrijven toegang te geven tot de veelbelovende Chinese markt. In 1994 nam de Nederlandse marine de eigen zwaardvisonderzeeërs uit de vaart.

Lees ook: 

China roert zich aan de grenzen. Heeft dat iets te maken met het coronavirus?

Peking zet zijn militairen in op verschillende plaatsen aan de grenzen. Waarom gebeurt dit juist nu?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden