Zeestraat

Taiwan: China voert aanvalssimulaties uit op hoofdeiland

Militair vliegtuig uit China gezien boven Taiwanees gebied, 5 augustus 2022 Beeld AFP
Militair vliegtuig uit China gezien boven Taiwanees gebied, 5 augustus 2022Beeld AFP

Chinese militaire vliegtuigen en schepen hebben zaterdagochtend (lokale tijd) aanvalssimulaties uitgevoerd op het hoofdeiland van Taiwan, zegt het Taiwanese ministerie van Defensie.

ANP

Verschillende groepen vliegtuigen werden gezien en een aantal daarvan stak de middenlijn in de Straat van Taiwan over.

De middenlijn in de zeestraat tussen China en Taiwan geldt als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van het eiland en het Chinese vasteland. De afgelopen dagen werden er al vaker Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen die de middenlijn overstaken waargenomen.

Het ministerie van Defensie van Taiwan maakte eerder op zaterdag bekend dat het vrijdagavond laat (lokale tijd) lichtkogels had afgevuurd om zeven drones en een onbekend vliegtuig die over de afgelegen Kinmen- en Matsu-eilanden vlogen af te schrikken.

In beide regio’s, die allebei vlakbij de kustlijn van China liggen, zijn Taiwanese troepen aanwezig die in hoogste staat van paraatheid zijn gebracht nadat Beijing eerder deze week met de grootschalige militaire oefeningen was begonnen.

De oefeningen waren een reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan. China, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt, zag het bezoek van Pelosi als provocatie.

Lees ook:
Waarom het kleine Taiwan ook voor Nederland van groot belang is

China wil Taiwan inlijven en voert de druk op met grote militaire oefeningen. Wat is het belang van dit kleine eiland voor de Chinese kust?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden