Invasie Syrië

‘Syrisch staatsleger arriveert in het door Turkije bestookte noorden’

Op een foto verspreid door het Syrische staatspersbureau is te zien hoe het troepen van het regime welkom worden geheten in Tal Tamr, een plaatsje in het noordoosten van het land.  Beeld AFP
Op een foto verspreid door het Syrische staatspersbureau is te zien hoe het troepen van het regime welkom worden geheten in Tal Tamr, een plaatsje in het noordoosten van het land.Beeld AFP

Syrische regeringstroepen hebben na een deal met de Koerden posities ingenomen in het noorden van het land. Volgens Syrische media bevindt het regeringsleger zich op zo’n zes kilometer van de grens met buurland Turkije, dat woensdag de aanval heeft geopend op Syrisch-Koerdische strijders in het grensgebied.

Redactie/ANP

Het Syrische leger zou onder meer de plaats Ain Issa en de luchtmachtbasis bij Tabqa zijn binnengetrokken. Op televisiebeelden is te zien hoe soldaten met Syrische vlaggen worden verwelkomd door de plaatselijke bevolking.

Het Turkse offensief tegen de Koerden is inmiddels de zesde dag ingegaan. De Turkse strijdkrachten zouden onder meer de belangrijke plaatsen Tal Abyad en Ras al-Ain onder de voet hebben gelopen.

Koerdische milities kregen tijdens de jarenlange burgeroorlog grote gebieden in handen, onder meer aan de grens met Turkije. Dat beschouwt de Syrisch-Koerdische YPG-milities als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging en wil een zogenoemde veilige zone instellen aan de Syrische kant van de grens. Daar kunnen volgens Ankara dan ook Syrische vluchtelingen worden gevestigd.

Deal

De Koerdische strijdkrachten in het gebied hebben nu een voorlopige deal gesloten met het regime van de Syrische leider Bashar al-Assad, die wordt gesteund door Rusland en Iran. Dat maakte de weg vrij voor de inzet van Syrische regeringstroepen in gebieden die in handen zijn van de Koerden.

De Koerden, die met Amerikaanse steun vochten tegen terreurorganisatie IS, verwijten de Verenigde Staten de weg te hebben vrijgemaakt voor de Turkse inval. De VS maakten zondag bekend zo'n duizend troepen - zo’n beetje de gehele Amerikaanse troepenmacht in het land - terug te trekken uit Noord-Syrië. Op die manier willen de VS voorkomen dat hun militairen klem komen te zitten het Turkse leger en de Koerdische milities, zei defensieminister Mark Esper zondag. Een volledige terugtrekking van de Amerikaanse militairen uit Syrië lijkt aanstaande, schrijven verschillende Amerikaanse media maandag.

De Koerdische strijdkrachten waarschuwden afgelopen weekeinde dat het Turkse offensief IS in de kaart kan spelen. Honderden internationale IS-strijders zitten gevangen in kampen in het gebied. Door de Turkse inval kunnen de Koerden die niet langer bewaken, zeggen zij. Bij een Turks bombardement op zo'n kamp bij de plaats Ain Issa zouden zondag ruim zeshonderd IS-strijders met hun gezinnen zijn ontsnapt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan deed die berichten echter af als ‘nepnieuws’.

Lees ook:

Damascus mengt zich in de strijd om Noord-Syrië

Een nieuwe partij heeft zich op het strijdtoneel in Noord-Syrië gemeld. Syrische staatsmedia melden zondagavond dat Damascus het leger naar het noordoosten stuurt om de ‘Turkse agressie tegen te gaan’. Achter de schermen zouden de Koerden en de Syrische regering hierover hebben onderhandeld.

‘Turkije is uit op een genocide’

In Noordoost-Syrië werd zondag de Koerdische politica Hevrin Khalaf begraven, die door Syrische milities werd doodgeschoten. De rouwenden zetten zich schrap voor meer bloedvergieten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden