NieuwsNoord-Syrië

Syrisch regime stuurt leger naar het noorden om ‘Turkse agressie’ te stoppen

Rook stijgt op uit de door Turkse troepen gebombardeerde plaats Ras el-Ein in Syrië. Beeld EPA
Rook stijgt op uit de door Turkse troepen gebombardeerde plaats Ras el-Ein in Syrië.Beeld EPA

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en het Syrisch regime gaan samenwerken om het Turkse leger uit het noordoosten van het land verdrijven. Dat melden de Koerdische autoriteiten zondag.

Redactie

Eerder meldden Syrische staatsmedia al dat het Syrische leger onderweg is richting het noorden om de ‘Turkse militaire agressie’ het hoofd te bieden.

Nu blijkt dat het regime daar een deal voor heeft gesloten met de Koerden. “Om deze agressie tegen te gaan, hebben wij een overeenkomst bereikt met de Syrische regering”, meldt de Koerdische regionale regering op Facebook. “Het Syrische regeringsleger kan nu rond de Syrisch-Turkse grens worden ingezet om de troepen van de SDF te ondersteunen.”

De troepeninzet moet ervoor zorgen dat de gebieden worden “bevrijd uit de handen van de Turken en huurlingen”. Daarnaast gaat het Syrische leger zich volgens de SDF ook inzetten in een ander deel van Noord-Syrië waar Turkije vorig jaar binnentrok.

Woensdag lanceerde Turkije een offensief om het door Koerden gecontroleerde noordoosten van Syrië te veroveren. Turkije ziet de Koerdische YPG-militie, onderdeel van SDF, als verlengstuk van de PKK en ziet beide groeperingen als een terroristische organisatie.

Sinds de inval van het Turkse leger zijn tientallen mensen omgekomen en zijn gevechten uitgebroken in een aantal grenssteden. Zeker 130.000 mensen zijn op de vlucht geslagen, waarschuwde de VN. De vrees bestaat dat zeker drie keer zoveel mensen in korte tijd zullen vluchten voor het geweld.

Terugtrekking

De Amerikaanse regering maakte zondagavond bekend al zijn troepen terug te trekken uit Noord-Syrië. Op die manier wil president Donald Trump voorkomen dat Amerikaanse soldaten betrokken raken bij de gevechten tussen het Turkse leger en Koerdische milities, zei defensieminister Mark Esper zondag. Volgens Esper verslechtert de situatie in het gebied per uur.

Het zou gaan om zo'n duizend militairen, bijna de gehele Amerikaanse troepenmacht die in Syrië aanwezig is. Volgens analisten lijkt een volledige Amerikaanse aftocht uit het land daarom ophanden. In het noorden van Syrië stonden de Amerikanen de Koerden bij in de strijd tegen IS.

Lees ook:

‘Honderden IS-leden ontsnapt uit kamp in Syrisch grensgebied’

Uit een kamp in het noorden van Syrië dat werd aangevallen zijn zondag honderden IS-strijders ontsnapt. Volgens de Koerdische autoriteiten gaat het om meer dan 700 buitenlanders en familieleden die zich bij de terreurbeweging hadden aangesloten.

De Koerden hebben geen andere keus dan verzet

De Koerdische strijders maken weinig kans tegen de Turkse krijgsmacht. Toch kunnen ze niet anders dan verzet bieden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden