Bernard Madoff (1938-2021)

Superoplichter Madoff overlijdt in de cel

Financier Bernard Madoff (C). Beeld EPA
Financier Bernard Madoff (C).Beeld EPA

Bernard Madoff, misschien wel de grootste oplichter aller tijden, overleed woensdag op 82-jarige leeftijd in zijn cel. Hij beheerste de Ponzifraude als geen ander.

Erik van Zwam

“Snap je het dan niet. Die hele verdomde zaak is fraude.” Met die woorden onthulde de Amerikaanse investeringsgoeroe, Bernard ‘Bernie’ Madoff, in 2008 dat hij met miljarden dollars had gezwendeld. Frank DiPascali, decennialang zijn rechterhand, hoorde het met verbijstering aan. Daarna biechtte de steenrijke Madoff zijn jarenlange oplichtingsprakrijken op aan zijn vrouw en twee zonen in zijn zeven miljoen dollar kostende appartement aan de New Yorkse Upper East Side. “Het was allemaal een grote leugen.”

De misschien wel grootste oplichter aller tijden overleed woensdag op 82-jarige leeftijd in de gevangenis in Noord-Carolina. Van de 17,5 miljard dollar die beleggers hem door de jaren heen toevertrouwden, is uiteindelijk 13 miljard teruggevonden.

Miljarden op bankrekeningen in belastingparadijzen

Niemand had Madoff door. Hij werd op handen gedragen, want geïnvesteerd geld leverde goede winsten op voor zijn klanten. Alleen, Bernie Madoff investeerde niets. Later onderzoek wees uit dat hij al die miljarden op bankrekeningen in veelal belastingparadijzen parkeerde. Van nieuw ingebracht vermogen van klanten betaalde hij eerdere klanten uit met winst.

Madoff beheerste de Ponzifraude, een vorm van piramidespel, als geen ander. Een oude IBM-computer in zijn kantoor spuwde elke maand zogenaamd winstgevende beleggingen uit tot wel 60 miljard dollar. Maar zijn Madoff Investment Securities belegde geen enkele dollar.

Claims van 15.400 personen

Toen Madoff vrijwillig tot zijn bekentenis kwam, zei hij dat hij aan het einde van de rit zat. Net daarvoor, in de herfst van 2008, viel Lehman Brothers en dat leidde de kredietcrisis in. Geld verdampte overal. Voor Madoff zaten er weinig nieuwe klanten in de wachtkamer die hem hun geld konden toevertrouwen. Dus met geld van nieuwe cliënten oude klanten betalen zat er niet meer in. En Madoff biechtte het ongelooflijke op. Hij ruïneerde vele beleggers. In totaal kwamen er claims van 15.400 personen, bedrijven en goede doelen binnen. Het regende faillissementen. Zijn bekentenis leidde zelfs tot zelfmoorden, waaronder die van zijn zoon Mark.

De man die in de New Yorkse wijk Queens in een middenklasse gezin was opgegroeid en in de jaren zestig met zijn broer begon in de aandelenhandel met een paar duizend dollar, werd met zijn Ponzifraude steenrijk. Hij bezat peperdure villa’s in Palm Beach in Florida, Long Island en Frankrijk. Hij kocht de duurste jachten en leefde een exorbitant luxeleven.

Zijn vrouw en jeugdliefde mocht 2,5 miljoen dollar houden om van te leven

Het eindigde met zijn bekentenis. De rechter verklaarde al zijn bezittingen verbeurd. Zijn vrouw en jeugdliefde mocht 2,5 miljoen dollar houden om van te leven. Een schijntje vergeleken met de bedragen die ze daarvoor kon besteden, maar toch, voor de gedupeerden veel te veel.

In 2009 werd Bernie Madoff veroordeeld. Hij moest 150 jaar gevangenisstraf uitzitten. In het jaar 2139 zou hij in aanmerking komen voor vrijlating.

Lees ook:

‘Kosten Madoff-zaak overschrijden miljard’

De kosten voor het ontmantelen van het in 2008 opgedoekte investeringsfonds van meesteroplichter Bernie Madoff bedragen inmiddels meer dan een miljard dollar (ruim 800 miljoen euro).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden