Griekenland

Strenge asielwet Athene roept gemengde gevoelens op

Vluchtelingen op Lesbos.Beeld AFP

Donderdagavond laat stemde het Griekse parlement in met een strengere asielwet. Hulporganisaties vrezen dat migranten het nog moeilijker krijgen met de nieuwe regels.

De toestand op Lesbos is ‘triest’, vatte staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (justitie & veiligheid) haar indrukken donderdag samen na afloop van haar bezoek aan het Griekse eiland. Nu het aantal migranten ‘enorm toeneemt’ is er volgens de staatssecretaris sprake van een noodsituatie. Sinds begin dit jaar kwamen zo’n 45.000 asielzoekers op de Griekse eilanden aan. Nederland gaat Athene onder andere met ICT, inkoop en planning helpen bij de opvang, kondigde Broekers-Knol aan. “Daar zijn wij goed in.” Ze zei vertrouwen te hebben in de nieuwe regering, die het Griekse asielsysteem op de schop neemt. “Ze zijn echt hard bezig en maken goede stappen.”

Die stappen pakken voor migranten slecht uit, waarschuwen mensenrechtenorganisaties ondertussen. De centrum-rechtse regering wil het met de wetswijzigingen die donderdagavond werden aangenomen voor asielzoekers moeilijker maken om in beroep te gaan tegen een negatieve beslissing en het makkelijker maken om hen terug te sturen naar Turkije of het land van herkomst.

Maximaal 18 maanden vast

Human Rights Watch maakt zich onder meer zorgen over de voorgestelde regels rondom detentie. Daarmee zou het mogelijk worden om asielzoekers maximaal achttien maanden vast te zetten, in plaats van maximaal drie maanden zoals nu het geval is. Ook wordt de definitie van familie ingeperkt en worden mensen bij wie een posttraumatische stressstoornis is vastgesteld niet langer beschouwd als ‘kwetsbaar’ en komen ze niet in aanmerking voor extra bescherming.

De Griekse regering zegt het aantal asielzoekers dat het land binnenkomt niet aan te kunnen. Vooral op de eilanden zijn de levensomstandigheden ‘afschuwelijk’, constateerde de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, Dunja Mijatovic, na een bezoek aan een paar opvangkampen. Ze zei geschokt te zijn over de slechte hygiënische omstandigheden en de lange rijen waarin mensen uren moeten wachten op eten, over kinderen met huidziekten en het gebrek aan medicijnen.

De Griekse premier Mitsotakis die deze zomer aantrad, wijt de overvolle vluchtelingenkampen aan het beleid van de vorige linkse regering. Maar hij wees ook met een beschuldigende vinger naar de Europese Unie. “Eén land kan niet de problemen van drie continenten op zijn schouders dragen”, zei de Griekse premier die pleit voor een eerlijke herverdeling binnen de Europese Unie, eerder deze week.

Lees ook:

Kamp Moria zit voller dan vol en ze blijven maar komen

De brand in kamp Moria op Lesbos zondag zet de schijnwerper vol op de omstandigheden waarin de vluchtelingen op de Griekse eilanden leven. Met 30.000 zijn ze, meer dan ooit sinds de Turkije-deal van 2016.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden