Hitte

Strandgangers in Engeland gewaarschuwd voor vallende rotsblokken

Durdle Door Beach in het graafschap Dorset. Beeld Reuters
Durdle Door Beach in het graafschap Dorset.Beeld Reuters

Strandgangers in het zuiden van Engeland moeten oppassen voor vallende rotsblokken. Door de hitte kunnen scheuren in de rotswanden ontstaan, waarschuwen experts en lokale autoriteiten.

ANP

Het gaat in het bijzonder om de zogeheten Jurassic Coast (Jura-Kust), gelegen in de graafschappen Dorset en Devon. In twee weken tijd zijn daar twee keer grote brokstukken van de rotswanden naar beneden gekomen.

In het laatstgenoemde graafschap brak maandag een groot stuk van een klif af bij het strand van Sidmouth. Ook de uren daarna bleven er rotsblokken vallen. Niemand raakte gewond.

Voorzichtigheid is dus geboden, zowel op het strand als boven op de klif, waarschuwt een geoloog in The Guardian. Volgens haar is het onmogelijk te voorspellen waar er rotsblokken gaan vallen, omdat de scheuren in de rotswanden vaak niet zichtbaar zijn. Ze ontstaan vermoedelijk doordat de meer kleiachtige lagen krimpen door de droogte en andere gesteenten juist uitzetten door de hitte.

Net als Nederland heeft het Verenigd Koninkrijk deze week te maken met een hittegolf. Het land heeft ook al langer last van de droogte en de hitte in de afgelopen periode. Zo is onder meer de plek waar normaal de Theems ontspringt volledig opgedroogd. De bron van de rivier die dwars door Londen loopt, ligt nu zo’n 10 kilometer verderop.

Lees ook:

Hoeveel hitte kan een mens hebben?

Het Nationaal Hitteplan is van kracht, en dat is niet voor niets. Ons lichaam kan namelijk niet echt goed tegen de warmte.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden