Honderden kinderschoenen voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Boekarest. Een stil protest tegen het nalatige optreden van de Roemeense autoriteiten rondom de moord op de 15-jarige Alexandra Macesanu.

NieuwsRoemenië

Strafmaat in Roemenië aangepast na de moord op de 15-jarige Alexandra

Honderden kinderschoenen voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Boekarest. Een stil protest tegen het nalatige optreden van de Roemeense autoriteiten rondom de moord op de 15-jarige Alexandra Macesanu.Beeld EPA

Al weken houdt de verkrachting van en moord op een tiener Roemenië in de greep. De strafmaat is nu aangepast.

Jarron Kamphorst

Verkrachters en pedoseksuelen kunnen in Roemenië voortaan een levenslange celstraf opgelegd krijgen. Dat heeft de Roemeense premier ­Viorica Dancila donderdag via een nooddecreet besloten. Aanleiding voor de ze maatregel is de moord op de vijftienjarige Alexandra Macesanu, een zaak die het land nu al ruim twee weken in zijn greep houdt.

Het tienermeisje werd woensdag 24 juli ontvoerd door een man van 65 terwijl ze langs de kant van de weg wandelde en een lift probeerde te krijgen naar haar thuisdorp Dobrosloveni, in het zuiden van het land. De volgende ochtend wist Macesanu met een mobiele telefoon driemaal het alarmnummer 112 te bellen en gaf ze de politie informatie over haar verblijfplaats. Ze wist te vertellen dat ze werd vastgehouden in een huis in de stad Caracal. Ook zei ze dat ze verkracht en geslagen werd.

Te laat

De hoofdcommissaris van de politie, Ioan Buda, vertelde journalisten later dat ze tijdens haar laatste belletje ‘hij komt eraan, hij komt eraan’ door de telefoon schreeuwde, vlak voordat de verbinding werd verbroken.

Ondanks de urgentie kwamen de autoriteiten pas laat in beweging. De politie doorzocht drie verkeerde woningen voordat de locatie van het meisje was getraceerd. Dat was zeker twaalf uur na de telefoontjes van Macesanu.

Vervolgens vroeg de politie een huiszoekingsbevel aan, dat in noodgevallen niet vereist is, en wachtte ze nog tot de volgende ochtend om de woning binnen te vallen, ruim negentien uur na het laatste telefoontje van Macesanu. In de woning trof de politie de verbrande resten van het meisje aan en de sieraden die ze op de dag van de ontvoering droeg.

Bekentenis

Op zaterdagochtend werd een 65-jarige man gearresteerd door de politie op verdenking van de moord op de tiener. Inmiddels heeft hij een schuldbekentenis afgelegd. Ook bekende hij verantwoordelijk te zijn voor een andere moord, die op de achttienjarige Luiza Melencu, een vrouw die in april dit jaar vermist raakte. Zij werd ontvoerd, vermoord en verbrand. Haar stoffelijk overschot werd in een bos gedumpt.

De moord op Macesanu en de nalatige reactie van de autoriteiten, hebben in Roemenië tot grote verontwaardiging geleid. Veel mensen geloven dat het trage optreden van de politie haar het leven heeft gekost. In Boekarest gingen het weekeinde na de moord duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het handelen van de autoriteiten.

Traag optreden

De minister van binnenlandse zaken, Nicolae Moga, stapte in de nasleep van de gebeurtenissen op en ook de landelijke politiechef moest samen met een paar andere hooggeplaatste politieofficieren het veld ruimen. Justitie is inmiddels een onderzoek gestart naar wie er verantwoordelijk is voor het trage optreden.

Tot nog toe konden verkrachters in Roemenië rekenen op een celstraf van twaalf jaar, en van achttien jaar als het slachtoffer ook nog gedood is. Voor pedoseksuelen golden celstraffen tot zeven jaar.

Lees ook:

Kiezers in Roemenië straffen corruptie af

Hun leider zit in de gevangenis en de verkiezingen liepen ook al slecht af voor de sociaal-democraten in Roemenië.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden