Extremisme

Stoppen gaswinning Total grote financiële klap voor Mozambique

Vrouwen en kinderen op een tijdelijke opvanglocatie in Pemba, Mozambique, nadat ze gevlucht zijn uit Palma, in het noorden van het land. Beeld AP
Vrouwen en kinderen op een tijdelijke opvanglocatie in Pemba, Mozambique, nadat ze gevlucht zijn uit Palma, in het noorden van het land.Beeld AP

Na meer dan zestig aanvallen van jihadisten in het noorden van Mozambique stopt Total de winning van gas.

De Franse oliegigant Total heeft het 20 miljard dollar kostende project met vloeibaar natuurlijk gas in het noorden van Mozambique voor onbepaalde tijd in de ijskast gezet, zo maakte het donderdag bekend. Het besluit is genomen als gevolg van de aanhoudende aanvallen van jihadisten verbonden aan Islamitische Staat in de provincie Cabo Delgado.

De stad Palma, twintig kilometer van het schiereiland Afungi, dat Total als uitvalsbasis gebruikt voor zijn gaswinning op zee, werd op 24 maart ingenomen door een grote groep militanten van Ahlu Sunnah Wa-Jamo (ASWJ). De jihadisten wisten Palma meer dan tien dagen in handen te houden. Toen soldaten de stad heroverden lagen overal op straat onthoofde inwoners, ook veel oliewerkers kwamen bij de aanval om het leven. Total had die dag zijn werkzaamheden hervat na een eerdere aanval op Palma in januari dit jaar. Binnen een dag moest Total eind maart zijn werkzaamheden weer opschorten.

In zeven maanden meer dan zestig aanvallen

De hele kuststreek van zo’n 250 kilometer wordt geterroriseerd door wat in de volksmond de Al-Shabab worden genoemd. De havenstad Mocímboa da Praia, zeventig kilometer zuidelijk van Palma, is al sinds de zomer van vorig jaar in handen van de jihadisten. Er zou weinig meer van over zijn en alle inwoners zijn gevlucht. Eilanden voor de kust worden met regelmaat ingenomen en vissers gruwelijk vermoord.

De website PolGeoNow registreerde de aanvallen van ASWJ en gevechten met het Mozambikaanse leger vanaf eind augustus vorig jaar, toen Mocímboa da Praia werd ingenomen, tot de aanval op Palma begin dit jaar. In totaal registreerde PolGeoNow meer dan zestig aanvallen op dorpen, legerposten, wegen en eilanden in een periode van zeven maanden in de provincie Cabo Delgado en net over de grens met Tanzania.

Bij al die aanvallen vonden veel gruwelijkheden plaats. Ook begin november vorig jaar toen jihadisten het dorpje Muatide innamen. Na hun vertrek na vier dagen werden de lichamen gevonden van tientallen onthoofde jongens op het lokale voetbalveldje.

Militairen van het Mozambikaanse leger trekken begin april Palma in, nadat de jihadisten de stad hebben verlaten. 
 Beeld EPA
Militairen van het Mozambikaanse leger trekken begin april Palma in, nadat de jihadisten de stad hebben verlaten.Beeld EPA

De enorme onveiligheid in deze regio deed Total besluiten een beroep te doen op ‘force majeur’ om onder de verplichting gas te gaan winnen uit te komen. Mozambique verwachtte de komende 25 jaar zo’n 100 miljard dollar aan inkomsten te krijgen uit het Total-project bij Palma. Het straatarme land kan die revenuen goed gebruiken. Nu zag het onmiddellijk de rente op langlopende obligaties fors stijgen, wat de staatskas van Mozambique nauwelijks aankan.

Gebrek aan perspectief is voedingsbodem voor jihadisten

Mozambique was er de afgelopen jaren weinig aan gelegen om de armste provincie van het land Cabo Delgado mee te laten delen in de nieuwe rijkdom. Het gebied wordt vooral bewoond door de Mwani, die moslims zijn. De grote werkloosheid onder jongeren en een toekomst met weinig perspectief was een goede voedingsbodem voor de jihadisten die daar sinds 2017 actief zijn.

Voordat er weer gas gewonnen kan worden, zal het leger in Mozambique de orde moeten herstellen in het noorden. Voorlopig ziet het daar niet naar uit.

Lees ook:

Islamitische terroristen in Mozambique willen sharia invoeren.

Het noorden van Mozambique wordt sinds 2017 geteisterd door terroristisch geweld. Lang was er onduidelijkheid over het doel. Inmiddels is bekend dat de terroristen de sharia willen invoeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden