Stikstof

Stikstofwet aangenomen in Tweede Kamer

null Beeld RV
Beeld RV
Redactie

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw wil vlot trekken. De coalitiepartijen kregen in de Tweede Kamer steun voor hun voorstel van 50PLUS, SGP en de het onlangs uit de VVD-fractie gezette Kamerlid Wybren van Haga.

Volgens Kamerlid Roelof Bisschop geeft de SGP de spoedwet "het voordeel van de twijfel". Hij denkt wel dat meer nodig is "om uit het juridische moeras te komen". Diezelfde twijfel weerhield GroenLinks, PvdA en SP ervan voor de spoedwet te stemmen. Zij betwijfelen of de aanpak die het kabinet voor ogen heeft, juridisch houdbaar is en de natuur voldoende beschermt tegen de uitstoot van schadelijke stikstofverbindingen.

Doordat GroenLinks en PvdA tegen stemden, is een meerderheid voor de stikstofwet in de Eerste Kamer volgend week nog niet zeker.

Lees ook:
Hoe het stikstofgedrocht groeide en ter wereld kwam

Meer dan tien jaar geleden bleek dat het kabinet een probleem had met het stikstofbeleid. CDA, PvdA en VVD verzonnen gezamenlijk een aanpak. Dat plan sneuvelde. Nu zitten we met de brokken. Een reconstructie.

Lees ook:

De stikstofcrisis is nog lang niet voorbij

Het kabinet presenteerde stikstofplannen waarmee de bouwsector vooruit moet kunnen. Daarbij worden taboes ­doorbroken. Maar veel verder dan 2020 reiken de plannen niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden