Rechtszaak

Stevige celstraffen voor Iraniërs, wier aanslag in Parijs op het nippertje werd verijdeld

Extra beveiliging voor de rechtbank in Antwerpen. Beeld AFP
Extra beveiliging voor de rechtbank in Antwerpen.Beeld AFP

België heeft een Iraanse diplomaat tot twintig jaar celstraf veroordeeld voor het beramen van een aanslag in de buurt van Parijs in 2018. Een Belgisch-Iraans echtpaar uit Antwerpen, dat met een bom in hun kofferbak werd onderschept, krijgt vijftien en achttien jaar cel.

Marijke de Vries

Het stel, van wie de vrouw een erkend vluchteling was, raakt ook de Belgische nationaliteit kwijt. Hetzelfde geldt voor een medeplichtige uit Brussel, die zeventien jaar cel kreeg. Volgens de rechtbank in Antwerpen zijn de vier schuldig aan poging tot een terroristische moord en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze zouden deel uitmaken van een terroristische groepering binnen de Iraanse inlichtingendiensten.

De rechtbank acht bewezen dat het Antwerpse stel een aanslag wilde plegen op een congres van de omstreden Iraanse verzetsgroep Mujahedeen Khalq. Op die bijeenkomst, met duizenden aanwezigen, waren bekende politieke sprekers uitgenodigd, onder wie Ad Melkert en de Frans-Colombiaanse Íngrid Betancourt. De vierde veroordeelde was al op het congres aanwezig.

De zaak heeft alle ingrediënten voor een spannend filmscenario. De Iraanse diplomaat en opdrachtgever Assadollah A. – hij werkte in Oostenrijk en is volgens de rechtbank een spion van het regime – smokkelde een bom van Teheran naar Wenen. Dat deed hij per lijnvlucht; het explosief checkte hij in met een diplomatieke koffer. Van daaruit reed hij naar Luxemburg, waar hij het explosief overhandigde aan het Belgisch-Iraanse stel dat al jaren in Antwerpen woont.

De bom gaat in de toilettas

Amir S. en Nasimeh N. stopten de halve kilogram springstof in een toilettas en vertrokken richting Parijs, maar ze werden op 30 juni 2018 in Brussel onderschept door de Belgische staatsveiligheid, na een tip van een buitenlandse veiligheidsdienst. Het federaal parket, het Belgische OM, verklaarde dat het nog nooit zo nipt een aanslag had voorkomen. Een dag later is ook diplomaat A. opgepakt. In zijn auto vond de politie een boekje vol bonnetjes en afschriften. Via zijn reishistorie bij onder meer booking.com en telefoongegevens was zijn voorbereidingstraject te reconstrueren.

Uit onderzoek van VRT Nieuws bleek eerder deze week dat diplomaat A. in werkelijkheid een topspion is die in heel Europa Iraanse spionnen aanstuurde. Hij kreeg in de gevangenis regelmatig bezoek van de Iraanse ambassadeur en van delegaties van het regime in Teheran, blijkt uit de bezoekersregistratie die de omroep publiceerde. A. deed bij zijn arrestatie, tijdens een vakantie in Duitsland, vergeefs een beroep op zijn diplomatieke onschendbaarheid. Hij is uitgeleverd aan België, omdat die onschendbaarheid volgens de Duitse justitie niet buiten Oostenrijk geldt.

In België wordt gevreesd dat de uitspraak gevolgen heeft voor de opgesloten Zweeds-Iraanse arts Ahmadreza Djalali. Deze gastdocent van de Vrije Universiteit Brussel is in oktober 2017 in Iran ter dood veroordeeld vanwege spionage. Volgens Amnesty International gaat het om een schijnproces en bekende Djalali na folteringen. Eerder suggereerde Iran dat het gevangenen zou willen ruilen tegen Djalali.

Lees ook:

De Iraanse geheime dienst vergeet nooit een dissident

Nederland verdenkt Iran ervan dat het achter de liquidaties van twee Iraans-Nederlandse dissidenten zit in 2015 en 2017. De Iraanse geheime dienst geldt als hoofdverdachte. Die heeft in het verleden wel vaker in het buitenland liquidaties uitgevoerd op dissidenten en militieleiders.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden