Coronapandemie

‘Stafchef van president Trump zet Amerikaanse medicijnwaahond onder druk’

Mark Meadows, 'chief of staff' van president Trump. Beeld REUTERS
Mark Meadows, 'chief of staff' van president Trump.Beeld REUTERS

De stafchef van de Amerikaanse president Donald Trump dreigt het hoofd van de medicijnenwaakhond FDA te ontslaan als die niet voor het eind van vrijdag goedkeuring geeft aan het coronavaccin van farmaceuten Pfizer en BioNTech.

Dat dreigement vanuit het Witte Huis zou ervoor gezorgd hebben dat de FDA nog meer vaart achter de procedure zet, meldt The Washington Post.

Trumps stafchef Mark Meadows zou volgens ingewijden tegen FDA-chef Steve Hahn hebben gezegd dat hij zijn ontslagbrief moet indienen als er vrijdag nog geen goedkeuring is gegeven aan het als eerste ontwikkelde coronavaccin. Trump noemde de FDA vrijdag op Twitter “een grote, oude, langzame schildpad”. “Keur de verdomde vaccins NU goed”, voegde Trump eraan toe. “Stop met spelletjes spelen en ga levens redden!!!”

Ongepaste bemoeienis

Politieke bemoeienis met de waakhond geldt als ongepast. Taak van de FDA is om op basis van wetenschappelijke informatie te oordelen of een middel effectief en veilig is alvorens het goed te keuren voor de markt. Trump beschuldigde de FDA er voor de verkiezingen van dat die om politieke redenen de ontwikkeling van een vaccin zou tegenhouden, en stelde dat FDA-ambtenaren tegen hem samenzweren.

Trump heeft de afgelopen maanden dikwijls verkondigd dat er snel en voor de verkiezingen een coronavaccin zou zijn. Dat wekte bezorgdheid in de medische gemeenschap, die vreesde dat Trump druk zou uitoefenen op de FDA om versneld een vaccin goed te keuren dat mogelijk nog niet veilig en effectief is.

De timing van de bekendmaking, vlak na de verkiezingen, dat het coronavaccin van Pfizer en BioNTech volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting, was volgens Trump politiek gemotiveerd.

Lees ook:

Ex-presidenten willen zich publiekelijk laten inenten, maar eerst wacht een grote coronagolf

Amerika wil al in mei groepsimmuniteit bereiken met een enorme vaccinatiecampagne. Maar eerst dreigt nog een ongekende sterftegolf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden