Betwist gebied

Staakt-het-vuren van kracht in Nagorno-Karabach

Een verwoest huis na een granaatbeschieting door Azerbeidzjaanse troepen op de Armeense enclave Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan. Bij de oorlog die nu enkele weken duurt zijn al zeker 400 doden gevallen. Beeld AP
Een verwoest huis na een granaatbeschieting door Azerbeidzjaanse troepen op de Armeense enclave Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan. Bij de oorlog die nu enkele weken duurt zijn al zeker 400 doden gevallen.Beeld AP

In de regio Nagorno-Karabach is zaterdag om 10.00 uur (12.00 uur plaatselijke tijd) een staakt-het-vuren van kracht geworden. De wapenstilstand kwam na bijna twee weken van hevige gevechten.

Volgens ooggetuigen zwegen na het ingaan van het bestand de alarmen vanwege luchtaanvallen en gingen mensen in de regio de straat weer op. Maar kort na het ingaan beschuldigden beide kanten elkaar ook van het schenden van de afspraken met beschietingen. Het is niet bekend voor hoe lang een staakt-het-vuren is afgesproken.

Door bemiddeling van Rusland kwamen Armenië en Azerbeidzjan zaterdagochtend vroeg na urenlange onderhandelingen een wapenstilstand overeen. Armeense separatisten en het Azerbeidzjaanse leger beschuldigden elkaar er kort voor het ingaan van het bestand nog van diverse doelen in de regio te hebben beschoten.

Rusland als bemiddelaar 

Donderdag nodigde president Poetin de ministers van buitenlandse zaken van Armenië en Azerbeidzjan uit om al de volgende dag naar Moskou af te reizen. Daar werden zij gisteren ontvangen door hun Russische evenknie Sergej Lavrov. De Azerbeidzjaanse minister was donderdag ook al naar Genève afgereisd om een overleg van de zogeheten Minsk-groep bij te wonen. Deze groep landen, waartoe onder andere Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten behoren, probeert al sinds 1994 een oplossing te vinden voor het conflict rond Nagorno-Karabach. Details van de laatste gesprekken over de mogelijkheden van een bestand kwamen niet naar buiten. Maandag staat er nog een onderonsje in Moskou gepland tussen de Armeense minister van buitenlandse zaken en zijn Russische collega. Of die ontmoeting na het initiatief van Poetin nog doorgaat, is onduidelijk.

‘Geen enkele concessie’

Te midden van alle diplomatieke inspanningen maakten Armenië en Azerbeidzjan vrijdag nog duidelijk niet tot veel compromissen bereid te zijn. De Armeense regering liet weten wel te willen praten over een bestand en over humanitaire zaken, zoals het uitwisselen van krijgsgevangenen en dode lichamen. Azerbeidzjan wilde alleen een bestand als Armenië zich definitief terugtrekt uit Nagorno-Karabach.

Duizenden vluchtelingen

In Nagorno-Karabach zelf gingen de aanvallen, onder meer gericht op de hoofdstad Stepanakert, tot vlak voor het ingaan van het bestand nog door. Tienduizenden mensen – vooral ouderen, vrouwen en kinderen - zouden al voor het conflict op de vlucht zijn geslagen. Veel van hen zijn de grens met Armenië overgestoken. Alleen al honderden mensen zochten hun toevlucht in het bergdorp Tegh. “Het is verschrikkelijk, de huizen en de wegen zijn volledig verwoest. Zelfs als we terug willen, kan dat niet”, vertelde de 67-jarige Maro Hagopi Petrosyan tegen persbureau AFP.

De omvang van de verwoestingen die de luchtaanvallen over en weer hebben aangericht is nog lastig vast te stellen. Donderdag werd de beroemde Ghazanchetsots-kathedraal in de plaats Susha, zo’n twintig kilometer van Stepanakert, ernstig beschadigd door het geweld. De burgers, onder hen een aantal kinderen, die op dat moment in de kelder van de kerk schuilden, bleven volgens een verslaggever van de Duitse krant Bild ongedeerd. Volgens Armenië zat Azerbeidzjan achter de aanval op de kerk. De Azerbeidzjaanse minister van defensie ontkent betrokkenheid. “Het leger valt geen historische, culturele, religieuze gebouwen en monumenten aan.” 

Baku beschuldigt andersom Armeense troepen ervan de stad Ganja die buiten Nagorno-Karabach ligt, te hebben aangevallen waarbij een burger zou zijn gedood.

Lees ook:

Commentaar

De EU moet helpen de rust terug te brengen in en rond Nagorno-Karabach

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden