Nagorno-Karabach

Staakt-het-vuren Azerbeidzjan en Armenië alweer geschonden

null Beeld

Kort nadat een nieuw staakt-het-vuren in het conflict over de betwiste regio Nagorno-Karabach in de zuidelijke Kaukasus maandag van kracht werd, hebben Armenië en Azerbeidzjan elkaar beschuldigd van schending van de overeenkomst.

ANP

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie in Bakoe meldde maandag dat er op zijn soldaten was geschoten in het dorp Safijan. De autoriteiten in Nagorno-Karabach hebben dit ontkend. Het Armeense ministerie van Defensie in Jerevan beschuldigde Baku van gerichte “desinformatie”.

De Azerbeidzjaanse strijdkrachten hebben de artilleriebeschietingen tegen Nagorno-Karabach hervat, 45 minuten nadat het staakt-het-vuren van kracht werd, zei een woordvoerster van het ministerie van Defensie in Jerevan. De nieuwe poging tot een humanitair staakt-het-vuren was overeengekomen via bemiddeling van de Verenigde Staten.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Sinds het conflict tussen beide ex-Sovjetrepublieken eind september oplaaide zijn aan beide kanten veel slachtoffers gevallen. Eerdere afspraken over een wapenstilstand die onder toezicht van Moskou werden gemaakt hielden geen stand.

Azerbeidzjan verloor de controle over het bergachtige gebied met ongeveer 145.000 inwoners in een oorlog na de ineenstorting van de Sovjet-Unie ongeveer dertig jaar geleden. Sinds 1994 bestond er een kwetsbaar staakt-het-vuren. Azerbeidzjan steunt op zijn “broederstaat” Turkije in het conflict. Rusland is op zijn beurt de beschermende macht van Armenië.

Lees ook:

Wat is er nu precies aan de hand in Nagorno-Karabach?

Het bestand dat Armenië en Azerbeidzjan overeen kwamen, is van korte duur gebleken. Een nieuwe opflakkering van het conflict ligt de komende tijd op de loer.

Armenië tegen Azerbeidzjan? Rusland tegen Turkije! Hoe ver willen die landen gaan?

Sinds het conflict in de betwiste regio Nagorno-Karabach afgelopen weekend oplaaide, zijn de schijnwerpers niet alleen op de directe vechtende partijen Armenië en Azerbeidzjan gericht, maar ook op hun steunpilaren Rusland en Turkije. Op welke manier bemoeien zij zich met de betwiste regio?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden