Sri Lanka

Sri Lanka vergroot tegenstelling met gepland verbod op koeienslacht

Boeddhistische monniken bij een strand in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo.Beeld Reuters

Als het aan premier Mahinda Rajapaksa ligt is de slacht van runderen op Sri Lanka binnenkort verleden tijd. Wel blijft de import van rundvlees gehandhaafd. Critici beschuldigen de regering van anti-moslimretoriek.

De Sri Lankaanse regering wil het slachten van runderen gaan verbieden op het tropische vakantie-eiland. Volgens premier Mahinda Rajapaksa is de maatregel nodig om de cultuur van de boeddhistische meerderheid te beschermen. Maar critici waarschuwen dat het verbod de christelijke en islamitische minderheden benadeelt en dat het de religieuze spanning op Sri Lanka zal vergroten.

Premier Rajapaksa presenteerde het plan vorige week aan de parlementsfractie van zijn regeringspartij SLPP, die een tweederde meerderheid heeft, en kreeg unanieme steun. De premier wil de import van rundvlees wel blijven toestaan. Hierdoor zal het vlees duurder worden, maar rijkere Sri Lankanen en toeristen kunnen het wel blijven eten. Komende maand wil de regering met een wetsvoorstel komen. “We moeten de logistiek van de import nog regelen”, aldus een woordvoerder.

Klap voor de economie

Boeddhisten vormen zo’n 70 procent van de bevolking op Sri Lanka en velen van hen eten geen rundvlees. Wel wordt het vlees volop gegeten door christenen en moslims, die respectievelijk 7 en 10 procent van de bewoners uitmaken. Invloedrijke boeddhistische monniken oefenen al jaren druk uit op achtereenvolgende regeringen om het slachten van koeien te verbieden. En Rajapaksa, die de emoties tegen minderheden geregeld opstookt, lijkt daar nu gehoor aan te geven.

Tegenstanders waarschuwen dat het verbod de economie schade zal berokkenen. Want slachthuizen, voor een flink deel gerund door moslims, dreigen een deel van hun omzet te verliezen.

De lokale zakenkrant Daily FT constateert dan ook dat achter de maatregel ‘anti-moslimretoriek’ schuilgaat. Volgens de krant kan de regering, als zij echt begaan is met het lot van beesten, beter de dierenbescherming verbeteren: “Er zijn veel dieren die lijden op Sri Lanka, inclusief andere boerderijdieren zoals kippen en varkens. Bovendien zijn er miljoenen zwerfhonden in het land, en duizenden andere honden, die geregeld worden misbruikt en gemarteld, om het nog maar niet te hebben over olifanten.”

Lees ook:

Gebroeders Rajapaksa verstevigen hun macht op Sri Lanka

Een tweederde meerderheid in het parlement van Sri Lanka is voor de broers Rajapaksa binnen handbereik na de verkiezingen van woensdag. Dat maakt de weg vrij voor grondwetswijzigingen die de macht van de president verstevigen.

Omstreden Rajapaksa-broers laten op Sri Lanka direct hun spierballen rollen

De Rajapaksa-broers laten op Sri Lanka direct na hun aantreden hun tanden zien. Een politieman die onderzoek naar hen deed, is al gevlucht naar Zwitserland.

Wordt het boeddhisme in het Westen niet te veel geromantiseerd?

Het boeddhisme staat hier bekend als een filosofie van tolerantie, zelfbeschikking en vreedzaamheid die ook nog eens een handig tegenwicht biedt tegen typisch moderne klachten als overbelasting, burn-out en stress, schrijft columniste Welmoed Vlieger. Maar wordt het niet te veel geromantiseerd?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden