Voorplantingsgevaar

Sprinkhanenplaag bereikt ondervoed Zuid-Soedan

Mannen in het Keniaanse Samburu pogen weidegrond te beschermen tegen een zwerm woestijnsprinkhanen. Beeld REUTERS
Mannen in het Keniaanse Samburu pogen weidegrond te beschermen tegen een zwerm woestijnsprinkhanen.Beeld REUTERS
Redactie Trouw

De gigantische zwermen woestijnsprinkhanen die in Oost-Afrika alle oogsten verslinden, hebben Zuid-Soedan bereikt. In het land, dat al jarenlang zucht onder een wrede burgeroorlog, zijn meer dan vijf miljoen mensen getroffen door ondervoeding.

Het is de ergste sprinkhanenplaag in zeventig jaar. Zwermen met een omvang van een flinke stad verplaatsen zich met 150 kilometer per dag over het continent. Een middelgrote zwerm eet in een dag evenveel als 35.000 mensen, volgens de Verenigde Naties (VN) .

De sprinkhanen trekken al enige weken door Kenia, Somalië, Ethiopië, Eritrea en Djibouti om hun vraatzucht te bevredigen. Acht dagen geleden bereikten grote zwermen Oeganda. Nu zijn Tanzania en Zuid-Soedan aan de beurt.

Eitjes leggen

Zuid-Soedan herbergt een groot nieuw risico. De woestijnsprinkhanen die hier nu aankomen zijn vet en geel, dus volwassen. “Ze gaan op zoek naar broedplaatsen om eitjes te leggen”, aldus Meshack Malo, de vertegenwoordiger van de VN in Zuid-Soedan tegen Reuters. Het zachte warme woestijnzand dat er volop is, is erg geschikt om eitjes in te leggen.

Als die eitjes uitkomen kan de sprinkhanenplaag met een tweede golf over Oost-Afrika trekken, maar dan wel vijfhonderd keer groter dan nu het geval is. Het hoogtepunt van zo’n tweede plaag ligt in juni als het droge weer begint en de volgende oogst op het land staat.

De Verenigde Naties willen binnen twee weken potentiële broedplaatsen in Zuid-Soedan ruimen, maar dat zal geen eenvoudige opgave zijn gezien het extreme geweld daar.

Kenia, Oeganda en Ethiopië zetten momenteel enkele vliegtuigjes in die pesticiden sproeien om zwermen te doden, maar het zijn er veel te weinig om echt effect te sorteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden