Archeologie

Spectaculaire vondst in Pompeï

De bijzondere vondst in Pompeï. Beeld AFP
De bijzondere vondst in Pompeï.Beeld AFP
Pauline Valkenet

In Pompeï, het stadje bij Napels dat in 79 na Christus onder een dikke laag gloeiende as en vulkanisch gesteente van de Vesuvius werd begraven, hebben Italiaanse archeologen opnieuw een spectaculaire vondst gedaan.

De archeologen hebben twee mannen gevonden die naast elkaar op de grond lagen. Met een speciale techniek, waarbij de ruimte die hun stoffelijke overschotten in de laag as innamen met vloeibare kalk is gevuld, die vervolgens hard werd, hebben hun lichamen heel precieze vormen gekregen.

De een is 1,56 meter. Hij ligt uitgestrekt op zijn rug, een hand op zijn borst. De archeologen schatten dat hij rond de twintig was en zware fysieke arbeid deed omdat zijn ruggenwervels zijn beschadigd.

Misschien was hij wel de slaaf van de tweede man: een dertiger van 1,62 meter die een wollen mantel droeg. Aan diens verkrampte handen en gespreide benen is te zien dat hij stierf van de pijn.

De twee liggen in een benedenruimte van een grote villa die waarschijnlijk van een hoge militair of magistraat was. De villa had prachtige terrassen met uitzicht op de Golf van Napels. In 2018 zijn hier al drie raspaarden opgegraven, waarvan er eentje een elegant zadel van hout en brons droeg.

Lees ook:

De tentoonstelling ‘Pompeï’ trekt helaas te veel bezoekers

Nu een reis naar Zuid-Italië wat lastiger is, lijkt ‘Pompeï’ in Parijs een mooi alternatief. Helaas is de tentoonstelling over de bekendste natuurramp ooit iets té populair.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden