null

Rusland

Spanningen lopen op nu Bulgarije twee Russische diplomaten wil uitzetten

De spanningen tussen Bulgarije en Rusland lopen op. Eerst werden drie Russen beschuldigd van vergiftiging, nu moeten ook twee diplomaten vertrekken.

Jarron Kamphorst

Bulgarije heeft vrijdag aangekondigd twee Russische diplomaten uit te willen zetten wegens veronderstelde spionageactiviteiten. De aankondiging komt een dag nadat het openbaar ministerie in Sofia drie Russen in staat van beschuldiging stelde voor poging tot moord op de Bulgaarse zakenman en wapenhandelaar Emilian Gebrev, zijn zoon en een manager van zijn bedrijf.

Volgens de Bulgaarse justitie werden Gebrev en aanhang in april 2015 door het Russische drietal vergiftigd tijdens een diner in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Alledrie raakten in coma, maar overleefden de aanslag.

Het onderzoek werd aanvankelijk stilgelegd, maar de Bulgaarse justitie heropende het dossier in 2018 naar aanleiding van Gebrevs vermoeden dat novitsjok was gebruikt; met dit zenuwgas werden de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia vergiftigd in het Engelse Salisbury in 2018.

De Bulgaarse zakenman en wapenhandelaar Emilian Gebrev in januari 2019. Beeld REUTERS
De Bulgaarse zakenman en wapenhandelaar Emilian Gebrev in januari 2019.Beeld REUTERS

Onderzoek naar mogelijk verband met de vergiftiging van Sergej Skripal

In februari vorig jaar bleek men in Sofia een mogelijk verband te onderzoeken tussen de vergiftiging van de drie Bulgaren en de Skripal-zaak. De aanklager maakte bekend dat ene Sergej Fedotov Bulgarije in 2015 driemaal bezocht, onder meer ten tijde van de vergiftiging van Gebrev.

Deze Fedotov werd in oktober 2018 door Russische media in verband gebracht met de vergiftiging van de Skripals. Volgens onderzoekscollectief Bellingcat is Fedotov een agent van de Russische inlichtingendienst GROe, en heet hij in werkelijkheid Denis Sergejev. Sofia vaardigde donderdag een Europees arrestatiebevel uit voor drie Russen. Aannemelijk is dat Sergejev een van hen is. Of de uitzetting van de diplomaten hiermee verband houdt is onduidelijk.

Lees ook:

Een derde verdachte duikt op in de zaak-Skripal én in de vergiftiging van een Bulgaarse wapenhandelaar

De Russische inlichtingenofficier Sergej Fedotov lijkt een rol te hebben gespeeld in de vergiftiging van vader en dochter Skripal. En hij was ook in Sofia toen een Bulgaarse wapenhandelaar werd vergiftigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden