Tombe

Spannende vondst in Egypte: 27 doodkisten van 2500 jaar oud

 Een van de 2500 jaar oude doodskisten die bij Sakkara diep onder de grond zijn gevonden.  Beeld EPA
Een van de 2500 jaar oude doodskisten die bij Sakkara diep onder de grond zijn gevonden.Beeld EPA
Erik van Zwam

In een stenen tombe elf meter onder de grond lagen veertien doodskisten al meer dan 2500 jaar ongeopend. Kleurrijk beschilderd en helemaal intact.

De vondst werd gedaan in Sakkara, de dodenstad van het oude Egypte, zo’n dertig kilometer ten zuiden van Cairo. Eerder deze maand hadden archeologen ook al dertien kisten in deze put gevonden, eveneens in uitstekende conditie.

In en om de necropolis bij Djoser, de oudste stenen piramide van Egypte, worden vroegere gangenstelsels weer uitgegraven om naar tombes te zoeken. Vaak zijn de grafkelders in een ver verleden al leeggeroofd door schatdelvers. Deze 27 doodskisten is dat lot bespaard gebleven.

Mogelijk liggen er nog meer doden begraven

De secretaris-generaal van de hoge raad van oudheden in Egypte, Mostafa Waziri voert de spanning nog even op. Later wil hij meer details bekend maken over de mummies in de kisten die tot nu toe nog niet zijn geopend. Ook hoopt Waziri duidelijkheid te geven wie er in begraven zijn en wat hun positie ooit was. Mogelijk liggen er nog meer doden begraven in de schacht waar nu wordt gezocht, op de begraafplaats in het gedeelte waar heilige dieren werden begraven.

Vorig jaar was er ook al een bijzondere vondst van dertig kisten die vrijwel aan de oppervlakte in het woestijnzand drieduizend jaar hebben gelegen bij Luxor, niet ver van de Vallei der Koningen, waar veel Egyptische farao’s zijn begraven. Egypte steekt veel tijd in archeologische opgravingen, in de hoop dat die uiteindelijk meer toeristen naar het land trekken.

Begin dit jaar, net voor de uitbraak van de coronapandemie, ging na vijftien jaar restauratie de piramide van Djoser in Sakkara weer open voor het publiek.

Mohamed Mujahid (L),  inspecteert de muren van de tombe. Beeld AFP
Mohamed Mujahid (L), inspecteert de muren van de tombe.Beeld AFP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld EPA
Beeld EPA

Lees ook:

Egypte hoopt op toeristen na de vondst van dertig mummies.

Archeologen hebben in Egypte dertig kisten met eeuwenoude mummies gevonden. Het is de grootste vondst sinds de negentiende eeuw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden