Coronavirus

Spanje wil langzaam, stap voor stap, de virusregels versoepelen

De Spaanse premier Pedro Sánchez in het parlement in Madrid, op 29 april 2020. Beeld AFP

Spanje gaat met hele kleine stapjes een eind maken aan de strenge lockdown in het land. In vier fases worden de strenge maatregelen opgeheven.

Op een terrasje in de zon van een glas wijn genieten kan vanaf maandag weer op sommige Spaanse eilanden. Het Balearische Formentera en enkele Canarische Eilanden zijn gebieden waar de strenge Spaanse quarantaineregels onder het dinsdag aangekondigde de-escalatieplan het eerst worden versoepeld.

Premier Pedro Sánchez verwacht heel Spanje eind juni uit een van de strengste lockdownregimes van Europa te hebben geloodst, waarna Spanjaarden het ‘nieuwe normaal’ wacht, zo verklaarde hij bij de aankondiging van het plan.

Het laten vieren van de teugels zal zich in het zwaar getroffen land - dat met meer dan 200.000 besmettingen nu richting de 25.000 coronadoden toe beweegt – geleidelijk voltrekken.

Spanje’s vijftig provincies, met 47 miljoen inwoners, worden door vier de-escalatie-‘fases’ geleid. Overeenkomstig met de incubatietijd van het coronavirus, wordt na iedere twee weken getoetst of een provincie klaar is om over te gaan naar een nieuwe fase. Daarbij wordt onder meer gekeken naar hoe de bevolking zich houdt aan de afstandsregels, naar het aantal besmettingen en de bezetting van ic-bedden. Spanjaarden wordt aangeraden voorlopig thuis te werken en een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer.

Fase 0

Maandag beginnen de meeste provincies in fase nul waarin Spanjaarden voor het eerst weer buiten mogen sporten en professionele sporters de trainingen kunnen hervatten. Tijdens fase één – waar sommige Spaanse eilanden al in mogen beginnen vanwege de lage lokale coronacijfers – mogen kleine winkels weer open als klanten genoeg afstand kunnen houden. Horeca-terrassen en gebedshuizen mogen met 30 procent bezitting gaan draaien.

Hoewel scholen en universiteiten pas weer in september opengaan, wordt al wel in fase twee in opvang voorzien voor werkende ouders met jonge kinderen. Ook zijn culturele evenementen onder een afstandsregime dan weer toegestaan.

Pas in fase drie en vier zullen de regels verder versoepeld worden. Maar ook hierna blijven in Spanje hygiëne- en afstandsregels van kracht, wat een onzekere voorbode vormt voor het voor de Spaanse economie zo belangrijke toeristenseizoen in de zomer.

Het politieke afrekenen met het de-escalatieplan is inmiddels al in volle gang. De (rechtse) oppositie en kritische autonome regio’s, zoals Catalonië, vonden het beleid van de sociaaldemocraat Sánchez al sinds het afkondigen van de alarmfase halverwege maart ‘too little, too late’. Woensdag klaagde de oppositie in het parlement dat de de-escalatie nu te overhaast wordt ingezet; zij voelen zich niet gehoord in de plannen van de regering. De belangrijkste oppositieleider, Pablo Casado, van de conservatieve Volkspartij, beschuldigde de premier van leugens over onder meer de aankoop van beschermend materiaal en het aantal besmette zorgmedewerkers.

Spanjaarden lijken ondertussen na ruim anderhalve maand lockdown te snakken naar wat lucht. De autoriteiten moesten de afgelopen weken al honderdduizenden processen verbaal opmaken tegen overtreders van de lockdownregels. Het weer naar buiten mogen van kinderen onder de 14 werd zondag als een grote opluchting ervaren.

Lees ook:

Zelfs de coronacrisis kan Spanje niet verenigen

De Spaanse regering probeert in de strijd tegen het coronavirus de regie te voeren over de autonome regio’s. Die scharen zich niet zonder slag of stoot achter Madrid. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden