Migratie

Spanje opent nieuw migrantenkamp op Gran Canaria

Zo'n tweehonderd Marokkaanse migranten werden woensdag van het noodkamp aan de zuidwestelijke kant van Gran Canaria naar hoofdstad Las Palmas gebracht.Beeld EPA

De Spaanse regering  opent een tweede kamp op Gran Canaria om de eerste opvang van migranten te verzorgen. Daarmee hoopt Spanje de druk op het geïmproviseerde noodkamp aan de zuidwestelijke kust van het eiland, in de gemeente Mogán, ietwat te verlichten. In dat kamp worden nu ruim tweeduizend mensen na hun aankomst op de pier opgevangen. Mensen die niet legaal het land zijn binnengekomen worden daar naartoe gebracht maar mogen er officieel niet langer dan 72 uur worden vastgehouden. Omdat er niet genoeg tenten beschikbaar zijn slapen veel mensen op het asfalt. 

Eerder deze week werden bijna 200 van hen weggestuurd zonder dat er eten of een dak boven hun hoofd was geregeld. Burgemeester Onalia Bueno van Mogán organiseerde uiteindelijk bussen om ze naar de hoofdstad Las Palmas te vervoeren. “We kunnen deze mensen niet zonder middelen door de straten laten zwerven”, zei ze. “Ze hebben recht op onderdak, net als alle anderen die in hotels zijn opgevangen.” Normaal gesproken voorzien de lokale autoriteiten de migranten die het kamp mogen verlaten van onderdak, onder meer in hotels die door de coronapandemie grotendeels leeg staan.

Noodkreet

In het nieuwe kamp is volgens het ministerie van binnenlandse zaken plaats voor ongeveer 800 mensen. De Spaanse regering hoopt hiermee tegemoet te komen aan de noodkreet van de lokale overheid die zegt onvoldoende te kunnen zorgen voor het sterk toegenomen aantal migranten dat afgelopen weken over zee is aangekomen. 

Volksvertegenwoordiger Ana Oramas rekende haar collega’s in het Spaanse parlement voor dat dit jaar 16.760 migranten de Spaanse eilandengroep wisten te bereiken, van wie de helft de afgelopen maand aankwam. Een sterke toename in vergelijking met 2019 toen in het hele jaar zo’n 2700 mensen arriveerden. Volgens Oramas is de situatie explosief. “De Canarische eilanden zijn een vulkaan die op het punt staat uit te barsten.”

Lees ook:
Gestrand op de Canarische Eilanden, de gevaarlijkste migratieroute bereikt een piek tijdens coronacrisis

Een toenemend aantal migranten probeert Europa te bereiken via de Canarische eilanden. Niet zonder gevaar: de route is dodelijker dan die over de Middellandse Zee. “De zee was woest en ik was doodziek.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden