Vrouwenrechten

Spanje introduceert als eerste land in Europa menstruatieverlof

null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm
Arjen van der Ziel

Vrouwen die ernstige pijn hebben door hun menstruatie krijgen in Spanje voortaan elke maand recht op drie tot vijf dagen verlof. Dat is onderdeel van een hervormingsplan dat naar verwachting komende dinsdag wordt goedgekeurd door het Spaanse kabinet. Spanje is hiermee het eerste Europese land dat zo’n menstruatieverlof introduceert.

Op dit moment kennen alleen enkele Aziatische landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Indonesië, en het Afrikaanse Zambia menstruatieverlof. De Spaanse staatssecretaris Ángela Rodríguez, die zich bezighoudt met gendergelijkwaardigheid, benadrukte dat het verlof alleen zal gelden voor vrouwen die ernstig last hebben van hun ongesteldheid, bijvoorbeeld omdat ze last hebben van zogeheten dysmenorroe.

“Het is belangrijk om duidelijk te maken wat een pijnlijke menstruatie is”, aldus de bewindsvrouw tegen de nieuwssite El Periódico. “Het gaat dan niet om licht ongemak, maar om ernstige symptomen, zoals diarree, zware hoofdpijn, koorts.”

Tampons en maandverband zonder btw

Het hervormingspakket omvat ook andere maatregelen om een gezonde menstruatie te bevorderen. Zo zullen scholen, als alles volgens plan gaat, worden verplicht om tampons en maandverband beschikbaar te stellen voor leerlingen. Daarnaast moet er geen btw meer worden geheven op tampons en maandverband om te zorgen dat ook arme vrouwen deze kunnen betalen.

Ook wil de staatssecretaris de toegang tot abortus verruimen. Meisjes van zestien en zeventien jaar hoeven niet langer toestemming van hun ouders te hebben voor de beëindiging van een zwangerschap. Staatsziekenhuizen moeten bovendien garanderen dat vrouwen er een abortus kunnen ondergaan.

Spanje is van oudsher een macholand. Maar de laatste decennia hebben vrouwen veel meer rechten verworven, vooral onder linkse regeringen zoals de huidige.

Lees ook:

Bij Spaanse abortusklinieken mogen vrouwen niet meer worden lastiggevallen. Maar wat is lastigvallen?

Een nieuwe wet in Spanje verbiedt het om vrouwen ‘lastig te vallen’ wanneer zij naar een abortuskliniek komen. Religieuze groepen vinden dit een inperking van hun recht en blijven bidden bij de klinieken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden