Diplomatiek geschil

Spanje en Marokko leggen hun ruzie na een jaar weer bij

De Spaanse premier Pedro Sánchez tijdens zijn bezoek aan de Marokkaanse hoofdstad Rabat, donderdag.  Beeld ANP / EPA
De Spaanse premier Pedro Sánchez tijdens zijn bezoek aan de Marokkaanse hoofdstad Rabat, donderdag.Beeld ANP / EPA
ANP

Veerboten vanuit Spanje zijn weer welkom in Marokko. Na een diplomatieke crisis van een jaar zijn de Marokkaanse en Spaanse autoriteiten donderdag tot toenadering gekomen. Dat betekent ook dat het scheepvaartverkeer tussen de twee landen per direct wordt hervat.

Iedere zomer maken zo’n drie miljoen Marokkanen de overtocht van Spanje naar het Noord-Afrikaanse land. De afgelopen twee jaar was dat onmogelijk. In eerste instantie vanwege de coronamaatregelen, maar later bleven Marokkaanse havens gesloten voor Spaanse schepen vanwege een diplomatiek geschil.

Tijdens een ontmoeting in de Marokkaanse hoofdstad Rabat zeiden de Spaanse premier Pedro Sánchez en de Marokkaanse koning Mohammed VI “bereid te zijn een nieuwe fase in te luiden die is gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen”.

Brahim Ghali

De diplomatieke crisis tussen beide landen begon een jaar geleden toen rebellenleider Brahim Ghali zonder medeweten van Marokko naar Spanje werd vervoerd voor behandeling van een coronabesmetting. Ghali is de leider van het door Algerije gesteunde Polisario Front. Die beweging strijdt voor een onafhankelijke Westelijke Sahara, een gebied dat tot 1976 in handen was van Spanje, maar inmiddels door Marokko wordt gezien als Marokkaans grondgebied.

De rebellenleider wordt door Marokko en mensenrechtenorganisaties verdacht van marteling, moord, genocide, ontvoering en misdaden tegen de menselijkheid. Marokko reageerde vorig jaar woedend op de actie van Spanje en riep onder meer zijn ambassadeur in Madrid terug. Ook werden duizenden migranten doorgelaten richting de Spaanse enclave Ceuta in Noord-Afrika.

Sánchez zei vorige maand een autonomie-plan van Marokko over de Westelijke Sahara te steunen. Tijdens zijn ontmoeting met de Marokkaanse koning bekrachtigde hij dat standpunt. De draai van de Spaanse premier levert hem in eigen land kritiek op. (anp)

Lees ook:

Marokko’s staatsvijand nummer één lijkt de dans te ontspringen in Spanje

Dinsdag werd rebellenleider Brahim Ghali, leider van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario in de Westelijke Sahara, verhoord. Deze geurillero, die strijdt tegen Marokko, bleek tot groot ongenoegen van Rabat met coronaverschijnselen in een Spaans ziekenhuis te liggen. Maar de Spaanse rechter zag weinig bewijs voor de aantijgingen tegen Ghali.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden