null Beeld

Rondje EuropaSpanje

Spanje blundert met nieuwe treinen die niet door de tunnels passen

Een blunder in het ontwerp van nieuwe treinen, waardoor deze niet door tunnels passen, beroert de gemoederen in Spanje.

Jurriaan van Eerten

Bladeren op het spoor, een paar centimeter sneeuwval. Vaak genoeg lijken het onbeduidende redenen waarom de treinen niet kunnen rijden. Maar in de noordelijke Spaanse regio’s hebben de lokale spoorwegen een goed excuus: de treinen passen niet door de tunnels. Ze zijn te hoog en te breed, waardoor ze er zelfs met beste wil echt niet doorheen passen. Verwachte vertraging: een paar jaar.

Het gaat hier om een kolossale blunder bij het ontwerp van ruim dertig nieuwe treinen, die de veertig jaar oude modellen in Asturië en Cantabrië moesten vervangen. De treinen waren al ontworpen en hadden eind dit jaar afgeleverd moeten worden. Nu moeten de Spanjaarden opnieuw naar de tekentafel – waardoor de nieuwe modellen pas in 2026 het spoor op gaan.

‘Er zullen koppen rollen’

Intussen is ook een memo van anderhalf jaar geleden opgedoken, waarin al wordt gewaarschuwd voor de vergissing. Kortom: meerdere mensen hebben geblunderd. De regiopresident van Cantabrië wil zien dat er ‘koppen zullen rollen’. Dat is zeker het geval: de eerste ontslagen zijn gevallen, ook al is het nog niet duidelijk welke ambtenaar nu eigenlijk zijn of haar meetlint verkeerd heeft afgelezen.

Spoorrails bij het Spaanse El Berron. Beeld ANP / Zuma Press
Spoorrails bij het Spaanse El Berron.Beeld ANP / Zuma Press

Zoals klagen over de vertragingen van de NS erbij hoort in Nederland, zo hoor je in Spanje te klagen over gepruts bij de regering. De belastingdruk voor de middenklasse is hier relatief hoog en de gemiddelde Spanjaard snapt niet waar al dat geld blijft. Maar pijnlijker in het treinenschandaal is dat een belangrijk discussiepunt rondom de Catalaanse onafhankelijkheid het spoorvervoer is. Catalanen beklagen zich – terecht – dat zij in trage treinen over een verouderd netwerk reizen, waardoor een rit à la Leiden-Amsterdam zo anderhalf uur duurt. Terwijl de gemiddelde Madrileen binnen no-time vanuit de voorsteden in het centrum is.

Columniste Isabel Gómez Melenchón van het Catalaans dagblad La Vanguardia doopte dan ook direct haar pen in het gif, om zich in één adem door te beklagen over de onvermijdelijke overstap in Madrid als je met de trein vanuit Barcelona naar pakweg Sevilla of Bilbao reist – intussen hét symbool voor de navelstaarderige blik van de gecentraliseerde regering in Madrid.

‘Welke gepensioneerden heb ik niet zien rennen met hun reumatische botten en hun koffers vol genegenheid in een poging hun verbinding [in Madrid] te halen?’

Lees ook:

Conflict over koers richting onafhankelijkheid verscheurt Catalaanse regioregering

De Catalaanse regioregering verkeert in crisis. De coalitiepartners, allebei voorstanders van afscheiding van de regio, kunnen het maar niet eens worden over de opstelling ten opzichte van Madrid en de koers richting onafhankelijkheid.

22 autoroutes door het binnenland van Spanje, uitgekiend door Rik Zaal

In midden-Spanje, ver weg van de kust en de overvolle steden, kan de toerist zich een ontdekkingsreiziger wanen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden