Alicante

Spaanse politie doet recordvondst aan botresten

Delen van de aangetroffen archeologische vondst, op een foto uitgegeven door de Spaanse politie. Beeld Guardia Civil Alicante
Delen van de aangetroffen archeologische vondst, op een foto uitgegeven door de Spaanse politie.Beeld Guardia Civil Alicante

Zo’n duizend Romeinse mozaïekstukjes, vijf amforen, zeefossielen, keramieken uit de bronzen eeuw, achttiende-eeuwse wapens en meer dan tweehonderd botresten van duizenden jaren oud: de politie in Spanje trof vorige week in twee huizen in Alicante ‘de grootste illegale archeologische privécollectie’ ooit aan.

Joris Belgers

Twee verdachten zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens de verduistering van goederen van artistieke, historische, culturele of wetenschappelijke waarde, zo meldt de Guardia Civil. Een van de huiseigenaren claimde dat de stukken via een erfenis te hebben gekregen, maar kon geen papieren overleggen om dit hard te maken.

Wel werden tal van handgeschreven notitieboekjes aangetroffen, waarin de precieze details en herkomstlocaties van de duizenden artefacten staan opgeschreven − wat onderzoekers hielp om te bepalen waar dit alles vandaan komt en wat het precies waard is.

Dit proces zal naar verwachting enige tijd in beslag nemen − tot zolang zijn alle stukken opgeslagen in het Archeologisch Museum van Dénia.

Lees ook:

Naschrift: Al gravend haalde Hemmy Clevis (1953-2022) het verleden boven

Archeoloog Hemmy Clevis ontwikkelde zich tot expert van middeleeuws glas en aardewerk. Hij zette zich met hart en ziel in voor zijn vak, maar er was voor hem meer in het leven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden