Verenigde Staten

South Carolina redt campagne van Joe Biden – of rekt die in elk geval tot dinsdag

Joe Biden geeft een overwinningsspeech in South Carolina.Beeld Getty Images

De Democratische partij gaat Super Tuesday tegemoet met een ogenschijnlijk herboren Joe Biden. 

De ex-vicepresident behaalde zaterdag een klinkende overwinning bij de voorverkiezing in South Carolina, waar hij ongeveer de helft van de stemmen kreeg, maar liefst 30 procent meer dan zijn naaste concurrent, senator Bernie Sanders.

Na teleurstellende resultaten in de eerdere voorverkiezingen, in Iowa, New Hampshire en Nevada, was het duidelijk dat alleen winst in South Carolina Biden nog in de race kon houden. Hij mikte daar al op vanaf het begin van zijn campagne, omdat in South Carolina ruim de helft van de kiezers Afro-Amerikaan is. Onder die groep is Biden populair, omdat hij acht jaar lang de rechterhand was van Barack Obama. Maar die electorale verdedigingsmuur leek af te brokkelen, Bernie Sanders zat hem op de hielen in de peilingen. En de hoop leek helemaal te vervliegen toen Sanders in Nevada ook bleek aan te slaan onder zwarte kiezers en de voorverkiezing daar gemakkelijk won.

In South Carolina kozen twee van de drie Afro-Amerikanen onder de Democratische kiezers voor Biden. En ook onder de witte kiezers scoorde Biden hoog. Die zijn in de zuidelijke staat gemiddeld wat minder links dan in de staten die tot nu toe aan de beurt zijn geweest.

Dat maakt Biden voorlopig de kandidaat met de beste papieren om de veel linksere Bernie Sanders van de nominatie af te houden.

In een opgetogen overwinningsspeech sloeg Biden het contrast tussen zijn ideeën en die van de ‘democratisch socialist’ Sanders niet over: “Revolutionaire praat verandert geen levens. We moeten echte veranderingen krijgen, nu meteen.”

Beter in staat Trump te verslaan

Maar hij liet in die speech vooral zien, meer dan tot nu toe, waarom hij denkt dat hij beter in staat is Donald Trump te verslaan dan wie ook. Hij sprak emotioneel over de racistische moord in 2015 op acht zwarten tijdens een bijbelstudie-avond in Charleston in South Carolina, en hoe hij en zijn vrouw Jill, die toen zelf net hun zoon Beau hadden verloren, gesterkt werden door de vergevingsgezindheid van de nabestaanden. Dat heeft Amerika nodig, meent hij, en niet krijgt van Donald Trump: “Ik doe niet mee aan deze race voor een kleinigheid. De dagen dat Donald Trump verdeeldheid zaait, zullen binnenkort voorbij zijn. Dit multi-etnische land dat we onze democratie noemen, Amerika, kan niet overleven tenzij we ons concentreren op het goede dat we in ons hebben.”

Die toespraak werd op vele tv-zenders live uitgezonden, en dat is een van de politieke prijzen die de winnaar van een voorverkiezing in handen vallen. Zijn campagne-organisatie rapporteerde een golf van donaties in de uren nadat de diverse netwerken hem tot overwinnaar uitriepen. Commentatoren die de 77-jarige politicus al bijna hadden afgeschreven, bespraken het vervolg van de voorverkiezingen opeens als een strijd tussen nog maar twee kandidaten, Biden en Sanders.

Steyer en Buttigieg stappen uit de race

Daar ziet het inderdaad naar uit. De nummer drie en vier in de uitslagen van zaterdag, miljardair Tom Steyer en ex-burgemeester Pete Buttigieg, schortten hun campagne op omdat zij niet verwachten dat zij de nominatie nog in de wacht kunnen slepen. Steyer gaf tientallen miljoenen van zijn eigen geld uit aan tv-advertenties, veel meer dan andere kandidaten met donaties bij elkaar konden krijgen. Het leverde hem in vier voorverkiezingen wel wat stemmen, maar nauwelijks afgevaardigden op.

Een stap terug werd zaterdagavond niet verwacht van de andere kandidaten, hoewel de uitslagen voor de senatoren Elizabeth Warren en Amy Klobuchar nog slechter waren. Zij vechten verder, in de hoop dat ze dinsdag, Super Tuesday, wanneer er gestemd wordt in veertien Amerikaanse staten en in Amerikaans Samoa, in een of meer staten een echte overwinning kunnen vieren en weer serieus genomen worden. Ook miljardair Michael Bloomberg, die op Super Tuesday pas voor het eerst op de stembiljetten staat, hoopt door een onverwacht goede uitslag – ondanks erbarmelijke prestaties tijdens de tv-debatten – zijn honderden miljoenen kostende campagne vaart te geven.

Achterblijvers

En in feite zit Biden in hetzelfde schuitje als die achterblijvers. Want met de winst in South Carolina is zijn campagne nu weliswaar gered, maar daar is alles mee gezegd. In het aantal afgevaardigden ligt Bernie Sanders hem nog voor. Volgens peilingen zal Sanders de staat Californië, waar bijzonder veel afgevaardigden te verdienen zijn, met overmacht op zijn naam schrijven. En in staten waar de linkse boodschap van Sanders wat minder aanslaat, zoals Texas, hebben de kiezers nog keuze uit een handvol gematigder kandidaten.

Het is goed mogelijk dat na dinsdag alsnog een aantal van die kandidaten de strijd opgeeft. Maar dat het dan te laat is voor Joe Biden om Sanders nog in te halen.

Lees ook:

Een einde aan het Amerikaanse tweepartijenstelsel: hoe eerder hoe beter

Het tweepartijenstelsel nekt Amerika, schrijft columnist James Kennedy. Het werkt polarisatie in de hand en reduceert de politiek tot een stammenstrijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden