VaccinatieVerenigde Staten

Sommige Republikeinen ‘zien het licht’ over vaccins

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Nu het aantal coronabesmettingen in de VS weer toeneemt, lijkt de scepsis over vaccinaties onder conservatieve Amerikanen af te nemen.

Bas den Hond

Voor Phil Valentine hoefde het coronavaccin niet. De talkshowpresentator uit Nashville in de Amerikaanse staat Tennessee dacht dat hij weinig kans had om ziek te worden. En de sociale druk om een prik te halen beviel hem niet. “Ik ben de vaxman”, zong hij eind juni, in een parodie op ‘Taxman’ van de Beatles. “Als je jankt, stop ik je praat/ als je klaagt, sluit ik je straat/ als je vlucht, ga je uit de lucht/ wil je vechten, pak ik je rechten.”

Twee weken later snoerde het coronavirus Valentine (61) de mond. Hij ligt nu met een zware longontsteking in het ziekenhuis. Zijn familie liet weten dat “Phil het betreurt dat hij niet stelliger pro-vaccin is geweest”.

Die boodschap kunnen zijn luisteraars goed gebruiken. Slechts iets meer dan de helft van de volwassenen in Tennessee, 54,1 procent, heeft minstens één prik gehad. Daarmee bungelt de staat bijna onder aan de lijst. Het landelijk gemiddelde is 67,7 procent, omdat er ook staten zijn als Vermont, waar de vaccinatiegraad 86,3 procent is.

Hoe meer Trump-stemmers, des te lager de vaccinatiegraad

Hoe meer de kiezers van een staat vorig jaar op Donald Trump stemden, hoe lager de vaccinatiegraad. Conservatieve Amerikanen koesteren wantrouwen tegen het virus zelf en weerzin tegen overheidsdwang. Ze worden daarin gesterkt door conservatieve media als de tv-zender Fox News, en prominente politici als senator Ron Johnson uit Wisconsin. “Mensen gruwen ervan als de overheid iets zowat door je strot wil duwen”, zei die onlangs.

Maar geleidelijk komen er ook stemmen op rechts die juist vóór vaccins pleiten. Een van de best bekeken opiniemakers op Fox News, Sean Hannity, bezwoer zijn kijkers dat hij ‘gelooft in de wetenschap’. De Republikeinse fractieleider in de Senaat riep op ‘aantoonbaar slechte adviezen’ te negeren.

Die veranderende houding is een gevolg van de situatie in de ziekenhuizen. In de VS viel het loslaten van veel beperkingen samen met de opkomst van de besmettelijker delta-variant van het virus. In alle 50 staten van de VS stijgt nu het aantal besmettingen. Volgens berekeningen van de regering-Biden zou het dagelijkse aantal doden door Covid, nu 250, in oktober weer drie keer zo hoog kunnen zijn.

In bijna alle gevallen zal het daarbij om ongevaccineerden gaan. De de staten waar de vaccinatiegraad het laagst is, krijgen het dus het zwaarst. Dat zijn vaak ook nog staten in het zuiden van de VS, waar de zomerhitte mensen de huizen in drijft, wat de besmettingskans nog verder verhoogt.

Geduld gouverneur Alabama raakt op

Bij de Republikeinse gouverneur Kay Ivey van Alabama is het begrip voor de weerstand tegen de prik wel zo’n beetje op: “Ik weet niet wat ik er nog aan moet doen. Het wordt tijd dat we dit de ongevaccineerden gaan verwijten.”

President Joe Biden complimenteerde haar als een van degenen die ‘het licht gezien hebben’. Zelf spreken hij en zijn medewerkers de laatste dagen doelbewust over ‘een pandemie van de ongevaccineerden’.

Maar de Republikeinse politici zitten nog lang niet allemaal op die lijn. In een rondvraag van nieuwszender CNN weigerde de helft van de Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden te zeggen of ze gevaccineerd zijn.

Minstens twee Republikeinse senatoren niet gevaccineerd

Bij de Republikeinse senatoren zijn 46 van de 50 gevaccineerd, twee willen het niet zeggen, en twee zijn het niet. Waaronder Ron Johnson uit Wisconsin, die het vaccineren van intussen 187,6 miljoen mensen hardnekkig ‘een proef’ blijft noemen.

Dat laatste is een veelgehoord argument bij de weigeraars: de drie beschikbare vaccins zijn door de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA als noodmaatregel toegelaten, formeel goedgekeurd zijn ze nog niet.

De druk om dat nu snel te doen – de werkzaamheid is immers overduidelijk en de bijwerkingen zijn zeldzaam – is groot. Maar de FDA wil die maandenlange procedure niet verkorten. Dat zou weer een ander argument voeden dat de sceptici hanteren: dat er met het vaccin te veel haast is gemaakt.

Lees ook:

Democraten en Republikeinen zijn niet eens zo verschillend als het om covid gaat.

Joe Biden heeft het helemaal gehad met Facebook. “Ze maken mensen dood”, zei hij vrijdag kortweg tegen journalisten. De reden voor zijn woede is datFacebook volgens hem te weinig doet tegen onzin die op het platform wordt verkocht over corona en het coronavaccin

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden