Autobom

Soedanese premier Hamdok overleeft moordaanslag

Khartoem na de aanslag op de Soedanese premier Andalaa Hamdok. Beeld AFP
Khartoem na de aanslag op de Soedanese premier Andalaa Hamdok.Beeld AFP

Een aanslag op de Soedanese premier toont hoe fragiel de vrede is tijdens de overgang naar democratie in het land.

Ilona Eveleens

De Soedanese premier Andalaa Hamdok heeft gisteren naar eigen zeggen een ‘terreuraanslag’ overleefd. Een autobom werd tot ontploffing gebracht bij de Kober-brug over de Nijl in hoofdstad Khartoem, op het moment dat Hamdoks konvooi passeerde op weg naar zijn kantoor. Ook werd er geschoten. Het is onduidelijk wie achter de aanslag zit.

Hamdok verzekerde op Twitter dat de moordpoging ‘het pad van verandering in Soedan niet zal belemmeren’. Sinds augustus leidt hij een overgangsregering van militairen en burgers. Ondanks zijn diplomatieke optreden heeft hij zeker vijanden gemaakt. Vorige maand bevestigde hij dat zijn regering zou samenwerken met het Internationaal Strafhof om degenen die beschuldigd zijn van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de westelijke Darfur-regio voor de rechter in te brengen. Een van hen is ex-president Omar al-Bashir, die in april door het leger werd afgezet.

Bashir, in de cel wegens corruptie, heeft nog veel aanhang onder islamisten en in het leger. Zij accepteren het machtsverlies niet zomaar. In januari nog werd een muiterij door leden van de onder Bashir gevreesde inlichtingendienst NISS onderdrukt. Door herstructureringen, afgekondigd door de regering-Hamdok, verliest de NISS haar machtige positie en gaat deel uitmaken van het leger.

Vijanden gemaakt

De premier heeft ook vijanden gemaakt onder militairen binnen de Soevereine Raad, de hoogste macht in het land. Zelf zegt de premier dat de relaties goed zijn, maar onbevestigde berichten melden dat de samenwerking niet altijd soepel verloopt.

Nadat het leger Bashir had afgezet, accepteerde het pas een gezamenlijke regering met burgers na massale protesten van de bevolking en onder zware druk uit het buitenland. In de Soevereine Raad hebben de militairen de overhand en in feite zijn zij nog steeds de echte leiders van het land. De machtigste van hen is Mohamed Hamdan Dagalo, beter bekend als Hemedti. Hij is het voormalige hoofd van de Janjaweed-militie, die verantwoordelijk was voor schendingen van de mensenrechten in Darfur. De militie, inmiddels omgedoopt tot Rapid Support Forces (RSF), is onder leiding van Hemedti het meest gevreesde onderdeel van het leger.

Hamdok probeert een directe confrontatie met Hemedti te voorkomen. Hij lijkt te proberen de RSF-leider te slim af te zijn door de goudsector te liberaliseren. Hemedti bezit, dankzij uitstekende relaties in het verleden met Bashir, tal van goudmijnen in Darfur. Liberalisering van de sector maken die mijnen minder lucratief.

Uit de aanslag op Hamdok is te concluderen dat hij gevaarlijke en goed geïnformeerde vijanden heeft. De vraag rijst nu of het hem lukt Soedan door de onzekere periode te leiden tot aan de verkiezingen in 2022.

Lees ook:

Met een vredesakkoord zet Soedan een belangrijke stap op weg naar vrede

Met een overeenkomst tussen ­rebellenbewegingen en de interim-regering, zette Soedan in oktober een belangrijke stap op de lange weg naar vrede in het al jaren door burgeroorlogen geplaagde land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden