Terreurlijst

Soedan compenseert Amerikanen na aanslag USS Cole

Een speedboot inspecteert de schade aan de USS Cole in 2000 na een zelfmoordaanslag met een klein bootje vol explosieven. Bij de bomaanslag kwamen 17 Amerikanen op het marineschip om het leven. Beeld AP Photo/Dimitri Messinis
Een speedboot inspecteert de schade aan de USS Cole in 2000 na een zelfmoordaanslag met een klein bootje vol explosieven. Bij de bomaanslag kwamen 17 Amerikanen op het marineschip om het leven.Beeld AP Photo/Dimitri Messinis

Soedan betaalt schadevergoeding aan nabestaanden van de USS Cole en onderhandelt met familie van slachtoffers van bomaanslagen op ambassades in Kenia en Tanzania.

Erik van Zwam

De overgangsregering van Soedan stelt alles in het werk om geschrapt te worden van de Amerikaanse lijst van terroristenlanden. Het straatarme land hoopt zo in aanmerking te komen voor internationale hulp en leningen waarmee de economie op gang kan worden geholpen.

Zo kondigde Soedan donderdag aan een schikking te hebben getroffen met de nabestaanden van zeventien Amerikaanse mariniers die in 2000 omkwamen bij de aanslag op de USS Cole in Jemen, in de havenstad Aden. Soedan wordt hier door Washington medeverantwoordelijk voor gehouden omdat het regime van oud-dictator Omar al-Bashir terroristen van Al-Qaida trainde en van wapens voorzag. Minister van justitie Nasr al-Din Abdel Bari bevestigt aan de Sudan Tribune dat het om een schadebedrag van 30 miljoen dollar gaat. Soedan erkent geen verantwoordelijkheid, maar wil deze kwestie geregeld hebben.

Ook loopt er een schikkingstraject met de nabestaanden van twee bomaanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania waarbij tweehonderd mensen omkwamen en er duizend gewond raakten. In de jaren negentig bood Al-Bashir onderdak aan Al-Qaida-leider Osama bin Laden, die zijn aanslagen plande vanuit Soedan.

Het land heeft wel om enige welwillendheid gevraagd omdat nabestaanden van de aanslagen op de ambassades enkele miljarden dollars aan compensatie eisen. De schatkist van de nieuwe regering is leeg na de val van Al-Bashir.

Onderdrukken van volksopstand

Deze week werd ook bekend dat het hoogste gezag in Soedan, de toezichthoudende Soevereine Raad, instemt met de uitlevering van Al-Bashir aan het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag. Hij en vier anderen uit zijn entourage worden door het Hof gezocht voor een reeks van misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdaden en genocide bij het onderdrukken van de volksopstand in de provincie Darfur in 2003. Daarbij vielen 300.000 doden; 2,7 miljoen mensen sloegen op de vlucht.

Ook de vredesbespreking in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba met bevrijdingsbewegingen voor de provincies Darfur, Zuid-Kordofan en de Blue Nile State passen in het streven van de Soedanese regering om de problemen nationaal en internationaal op te lossen.

Soedan hoopt zo snel van de Amerikaanse terroristenlijst af te komen. Woensdag was de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nog niet van plan de sancties tegen Soedan op te heffen. Intussen arriveerde een hoge VN-delegatie in Khartoem om het land te helpen bij de vredesbesprekingen en adviseren over de reorganisatie van het overheidsapparaat. Vooral het opruimen van de gevreesde veiligheidsdienst de NISS staat hoog op de agenda.

Lees ook:

Uitlevering oud-dictator Bashir aan Strafhof dichterbij na akkoord in Soedan

In Soedan is er een akkoord dat de uitlevering van ex-dictator Al-Bashir aan het Internationaal Strafhof mogelijk maakt. Maar er zijn nog wel obstakels voordat dit werkelijkheid wordt.

Boot vol met explosieven ramt marineschip VS

De Verenigde Staten hebben een onderzoeksteam naar Jemen gestuurd om de explosie op de torpedobootjager USS Cole te onderzoeken. De ontploffing was zeer waarschijnlijk het werk van een zelfmoordcommando, dat met een boot vol explosieven het schip doorboorde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden