NieuwsMishandeling

Slachtoffer van A$AP Rocky toont de rechter zijn littekens

Renee Black, moeder van rapper A$AP Rocky, verlat het rechtszaal in Stockholm waar gisteren het proces tegen haar zoon is begonnen. Beeld Getty Images

Een Amerikaanse rapper staat in Zweden terecht voor mishandeling. Zelfs president Trump bemoeide zich met de zaak.

Het is dinsdagochtend dringen bij het gerechtshof te Stockholm. Ruim vijftig journalisten uit binnen- en buitenland willen koste wat het kost de geruchtmakende rechtszaak bijwonen tegen de Amerikaanse rapper Rakim Mayers, beter bekend onder zijn artiestennaam A$AP Rocky, en twee van zijn handlangers. De rij bij de beveiligingscontrole is dusdanig lang dat de zaak al bij aanvang is uitgelopen.

Rocky en zijn entourage worden ervan verdacht op 30 juni een 19-jarige man te hebben mishandeld. De drie verdachten houden vast aan hun onschuld: ze zeggen in noodweer een paar klappen te hebben uitgedeeld, maar ontkennen de aanklacht van mishandeling. De jongeman zou ze hebben achtervolgd, zich hebben opgedrongen en zich ‘moeilijk hebben gedragen’.

Door Rocky’s sterrenstatus lopen de gemoederen hoog op. Bij zijn fans, maar ook bij Donald Trump. De Amerikaanse president pleit voor gerechtigheid – volgens hem in dit geval vrijlating – en bood de Zweedse premier Stefan Löfven aan Rocky’s borgsom te betalen. Löfven moest daarop antwoorden dat Zweden niet aan borgsommen doet en benadrukte dat in Zweden niemand boven de wet staat.

Gebroken flessenhals

Rocky’s moeder, Renee Black, is naar de Zweedse hoofdstad getogen om haar zoon een hart onder de riem te steken. “Een nachtmerrie”, zo beschrijft ze de situatie aan verslaggevers ter plaatse. Openbaar aanklager Daniel Suneson presenteert in de rechtszaal de bevindingen van het politieonderzoek.

Hij toont onder meer foto’s van een gebroken flessenhals, waarmee het slachtoffer volgens verschillende getuigen is mishandeld. Ook speelt hij bewakingsbeelden van hamburgerketen Max af, in het centrum van Stockholm, waar de eiser voor het eerst in aanraking komt met de rapper en zijn gevolg. Op een volgende video is te zien hoe een van Rocky’s bodyguards de 19-jarige man bij zijn nek optilt. Deze handeling zou zijn weggeknipt uit het filmpje dat de hiphopartiest op zijn eigen sociale mediakanalen heeft geplaatst, aldus Suneson.

In een sequentie van beelden die volgt, is te zien hoe Rocky en zijn handlangers de jongeman belagen. De openbaar aanklager leest vervolgens een aantal sms’jes voor die het voorval becommentariëren: een lijfwacht schrijft blij te zijn dat Rocky’s assistent het hele gebeuren gefilmd heeft en Rocky’s assistent schrijft op haar beurt aan een vriend hoe zij moest toezien dat de rapper en zijn trawanten ‘iemand verrot sloegen’. Ook schrijft ze dat de video die ze die bewuste avond heeft gemaakt later enigszins is ‘opgepoetst’.

139.700 Zweedse kroon

De 19-jarige man laat de rechter de hechtingen in zijn onderarmen zien. Hij zou, volgens zijn advocaat, tevens een gebroken rib en verwondingen aan hoofd en benen hebben opgelopen. Hij eist een schadevergoeding van 139.700 Zweedse kroon, ruim 13 duizend euro, plus rente. Volgens nieuwszender SVT vermeldt de vordering dat het slachtoffer “is onderworpen aan ernstige mishandeling en dat de daders grote meedogenloosheid en wreedheid hebben getoond”. Ook zou “het slachtoffer het als uitzonderlijk krenkend hebben ervaren mishandeld te zijn onder het toeziend oog van zoveel getuigen”.

Het is pas de eerste dag van het, naar verwachting, driedaagse proces. De uitspraak volgt over twee weken.

Lees ook: 

Zweden en de VS ruziën over rapper A$AP Rocky, zijn fans boycotten IKEA

De voormalig Amerikaanse ambassadeur voor Zweden, Azita Raji, vatte de tweespalt puntig samen in een tweet: ‘Terwijl Zweden het goede voorbeeld geeft en aantoont dat iedereen gelijk is voor de wet, heeft de VS moeite te laten zien dat niemand boven de wet staat’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden