Malta

Situatie van 400 migranten op toeristenschepen voor de Maltese kust onhoudbaar geworden

Op zee opgepikte migranten drogen hun kleding op het dek van een van de vier toeristenboten die langs de Maltese kust varen. Wachtend op een bestemming. Beeld AP

De Raad van Europa en de Europese Commissie tikken Malta op de vingers omdat het honderden migranten niet toelaat. Vooralsnog lijkt Valletta niet van plan haar aanpak te wijzigen.

Dagelijks geeft de Maltese regering duizenden euro’s uit aan vier schepen van het bedrijf Captain Morgan die zo’n 23 kilometer uit de kust liggen. Normaal vervoeren ze toeristen op excursies langs verschillende stranden, baaien en grotten. Nu verblijven er zo’n vierhonderd migranten aan boord, sommigen van hen al ruim een maand. Ze zijn sinds april tijdens hun overtocht van Libië naar Europa bij verschillende acties uit zee gered.

Maar de migranten mogen geen voet aan wal zetten. Vanwege de coronapandemie heeft Malta de havens gesloten. En het land mag dan deze week aangekondigd hebben de grenzen vanaf 1 juli weer te openen, de havens zullen voorlopig gesloten blijven voor migranten. Zij moeten wachten totdat andere Europese lidstaten hebben toegezegd hen te zullen opvangen. Dit jaar hebben 1500 migranten Malta bereikt, rekende minister van buitenlandse zaken Evarist Bartolo onlangs voor. De eilandstaat is volgens hem te klein om ze op te nemen en roept de hulp in van andere EU-landen. 

“Samenwerking en solidariteit tussen EU-lidstaten is hard nodig om een oplossing te vinden voor de mensen aan boord van de Captain Morgan boten; ze moeten zo snel mogelijk aan land komen”, zei een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag. Vooralsnog is die solidariteit ver te zoeken. Alleen Frankrijk heeft toegezegd een paar asielzoekers te willen overnemen.

Hongerstakingen en zelfmoordpogingen

Ondertussen is de situatie aan boord onhoudbaar geworden, waarschuwde Dunja Mijatović, de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa donderdag. Volgens Alarm Phone – een hulplijn voor migranten die op zee in de problemen zijn geraakt – zijn sommige opvarenden een hongerstaking begonnen en zou er ook sprake zijn van zelfmoordpogingen aan boord. 

Malta moet hulpverleners toelaten op de schepen, vindt Mijatović en snel actie ondernemen. Daarbij mogen migranten in elk geval niet  worden teruggestuurd naar Libië zegt ze. “Samenwerking met de Libiërs moet worden opgeschort als die leidt tot mensenrechtenschendingen”, aldus Mijatović. In april pikte een commercieel schip dat vanuit een Maltese haven was vertrokken een groep migranten die in de problemen was geraakt op, en bracht ze wél terug naar Libië. Het is nog onduidelijk in wiens opdracht die actie precies is uitgevoerd. 

Naar Sicilië

Onlangs reconstrueerden de Italiaanse krant Avvenire en de Britse krant The Guardian een ander incident dat zich bij Malta heeft afgespeeld. Zij verzamelden getuigenissen en beelden die aantonen dat een schip van de Maltese strijdkrachten een rubberboot met 101 mensen aan boord weigerde te helpen. De migranten kregen van de militairen te horen dat ze niet naar Malta konden worden gebracht vanwege corona. In plaats daarvan zouden ze de migranten reddingsvesten en brandstof hebben gegeven en hen in de richting van Sicilië hebben gestuurd. Een ooggetuige vertelde na aankomst in Sicilië aan de journalisten dat de Maltese gewapende militairen bij deze actie hun ‘30 minuten’ hadden gegeven om richting Italië te vertrekken. De Siciliaanse politie en het bureau van de aanklager onderzoeken de zaak.

Lees ook:

De oversteek naar Europa kent door het coronavirus nog meer obstakels

Coronavirus of niet, migranten blijven de oversteek naar Europa wagen. En dat is nu nog lastiger geworden dan het al was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden