Bunga bunga-feestjes

Silvio Berlusconi vrijgesproken in omkoopproces rond bunga bunga-feestjes

Silvio Berlusconi. Beeld AFP
Silvio Berlusconi.Beeld AFP

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is vrijgesproken van de aanklacht dat hij getuigen zou hebben omgekocht in een rechtszaak en de rechtsgang heeft belemmerd.

ANP

Het proces draaide om avonden die premier Berlusconi in 2010 organiseerde en die hij elegante dinner parties noemt, maar die onder het publiek en bij aanklagers snel bekend werden als seksorgies met de bijnaam bunga bunga-parties.

De affaire en rechtszaken die erop volgden heten Rubygate. Die naam komt van de voormalige escortgirl Karima El Mahroug, alias Ruby Rubacuori (Ruby Hartendief). Ook zij werd vrijgesproken, net als 27 anderen.

Er waren veel jonge vrouwen en andere gasten op de ‘elegante avonden’ van Berlusconi. Volgens justitie zou Berlusconi El Mahroug, die destijds minderjarig was, hebben betaald voor seks. Daar is een proces over gehouden, ook wegens machtsmisbruik.

In dat proces zou Berlusconi getuigen hebben omgekocht om te liegen over de ware aard van de bunga bunga-feestjes. Berlusconi werd in de zaak uiteindelijk tot een taakstraf veroordeeld.

Karima El-Mahroug, alias Ruby, staat na de uitspraak de pers te woord. Beeld AFP
Karima El-Mahroug, alias Ruby, staat na de uitspraak de pers te woord.Beeld AFP

De rechter oordeelde woensdag dat de inmiddels 86-jarige Berlusconi niet schuldig is aan het omkopen van getuigen, meineed, en andere knoeierijen in het proces van destijds. Voor de politicus, die niet aanwezig was op het proces, was het de zoveelste in een lange rij van zaken waarmee hij de voorbije jaren werd geconfronteerd en waarvan hij de meeste heeft gewonnen.

De uitspraak is goed nieuws voor premier Giorgia Meloni, die een regeringscoalitie leidt waar Berlusconi’s Forza Italia aan deelneemt.

Lees ook:

De nieuwe Italiaanse regering is duidelijk rechts en nationalistisch

Italië wordt geleid door partijen die de nadruk leggen op nationalisme, de christelijke wortels van Italië, het traditionele gezin en het buiten de deur houden van immigranten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden