Vluchtelingen

Sesamstraat krijgt Rohingya-tweeling

null Beeld

‘Sesamstraat’ is twee bijzondere bewoners rijker: de 6-jarige Noor Yasmin en haar broer Aziz. De vrolijke Rohingya-tweeling wordt geïntroduceerd bij de Rohingya-kinderen die in de vluchtelingenkampen in Bangladesh wonen.

Ongeveer de helft van de 730.000 Rohingya die in 2017 uit Myanmar vluchtten naar de opvangkampen in Cox’s Bazar is kind. Noor en Aziz zouden hun hulp bieden bij het verwerken van hun trauma’s, leren rekenen en de coronacrisis door loodsen.

Door corona zijn veel activiteiten voor kinderen in de kampen afgelast. De nieuwsgierige Noor, die graag nieuwe regels bij spelletjes verzint, en haar dromerige broer Aziz kunnen voor wat afleiding zorgen. En dat allemaal in hun eigen taal.

Voor de creatie van de nieuwe bewoners heeft Sesamstraat uitvoerig onderzoek gedaan naar de Rohingya-cultuur en veel input gekregen van Rohingya-families, zegt Sherrie Westin van de non-profittak van Sesamstraat tegen de BBC. “Noor en Aziz zullen de eerste figuren in de media zijn die eruitzien en klinken als de Rohingya-kinderen zelf.”

Lees ook:

Rohingya-vluchtelingen overgeplaatst naar afgelegen eiland. ‘Kortzichtig en onmenselijk’

Rohingaya-vluchtelingen worden door de Bengaalse regering overgeplaatst naar een eiland in de Golf van Bengalen. Hulpwerkers vrezen voor slechte leefomstandigheden op het eiland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden