Schandaal

Servische president bezoekt Poetin ondanks schandaal

Poetin en de Servische president Alexandar Vucic in januari.  Beeld REUTERS
Poetin en de Servische president Alexandar Vucic in januari.Beeld REUTERS
Redactie

Het bezoek van de Servische president Vucic aan zijn Russische collega Poetin gaat gewoon door. Dat heeft het Kremlin gisteren laten weten. Het bezoek, dat voor 4 december staat gepland, leek even op losse schroeven te staan door een spionageschandaal. Donderdag bevestigde Vucic dat een video die een paar dagen geleden op YouTube was geplaatst, echt is. Op het filmpje is te zien hoe een Russische geheim agent cash geld overhandigt aan een Servische gepensioneerde luitenant-kolonel, tijdens een ontmoeting in Belgrado.

Volgens een woordvoerder van het Kremlin is de video in scène gezet. “We zijn er wel aan gewend dat er een paar dagen voordat een topontmoeting plaatsvindt verhalen verschijnen die sensationeel worden gepresenteerd. Die blijken dan later verzonnen om te provoceren.”

Vucic weerspreekt dat de opnames – die al een jaar geleden werden gemaakt – vals zijn. De agent is volgens de Servische president al tien keer eerder in vergelijkbare situaties vastgelegd, waarbij in minstens drie gevallen geld werd overhandigd. Servië heeft voortdurend te maken met activiteiten van verschillende geheime diensten, zei Vucic. “De druk op ons land is groot.”

Dat juist de Russische geheime dienst betrokken is bij spionage ligt extra gevoelig. De twee landen onderhouden van oudsher warme banden met elkaar. De presidenten benadrukten daarom allebei dat het schandaal hun betrekkingen niet zal schaden. “Wat ons betreft gaan we onze politiek richting Rusland niet wijzigen”, aldus Vucic. “We zien Rusland als een bevriend broederland. We zullen nu niet naar de Navo lopen.”

Servië heeft Rusland beloofd niet lid te worden van het Atlantisch bondgenootschap. Andersom erkent Moskou Kosovo niet om Belgrado een dienst te bewijzen. Servië is belangrijk voor Poetin, omdat het land een zeldzame bondgenoot is binnen Europa.

Lees ook:

De slimme strategieën van landen als China en Saudi-Arabië om de Balkan aan hun kant te krijgen

De Balkan staat op een keerpunt, balancerend tussen het Westen en het Oosten. En als het Westen niet snel actie onderneemt slaat de balans door naar het Oosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden