Trumpmeer

Serviërs en Kosovaren vernoemen betwist stuwmeer naar Trump

null Beeld
Beeld
Thijs Kettenis

Een onverwacht lichtpuntje in de almaar voortdurende impasse tussen Servië en Kosovo: de buren zijn het eens geworden over de naam van een stuwmeer. Waar Serviërs het tot nu toe hadden over Gazivoda en Kosovo-Albanezen spraken over Ujman, staat het water op de grens vanaf nu aan beide kanten bekend als het Trumpmeer.

Het stuwmeer en de bijbehorende waterkrachtcentrale werden aangelegd in de jaren zeventig, ten tijde van Joegoslavië. Meer dan driekwart ervan ligt in Kosovo, de rest in Servië. Toen Kosovo zich in 2008 onafhankelijk verklaarde, claimde het ook het meer en de elektriciteitsvoorziening. Belgrado erkent Kosovo niet en wil daar niets van weten, en wordt gesteund door de lokale bevolking - ook aan de Kosovo-kant van het meer bestaat die vrijwel uitsluitend uit Serviërs. Ujman/Gazivoda speelt zodoende een belangrijke rol in besprekingen over normalisatie van betrekkingen tussen de twee kemphanen, een voorwaarde voor allebei om bijvoorbeeld tot de EU toe te treden.

Eigenlijk een grap

Omdat zelfs de naam dus een twistpunt is, verzuchtte een Amerikaanse bemiddelaar dat het misschien een idee was om het meer naar de Amerikaanse president Trump te vernoemen. Volgens de Kosovaarse krant Gazetta Express eerst als grap, maar inmiddels hebben zowel de premier van Kosovo als de president van Servië het idee omarmd. Er hangen inmiddels banieren op een brug en op de dam, waarop de nieuwe naam staat en de Amerikaanse president wordt bedankt.

De onverwachte overeenstemming vloeit voort uit een akkoord over economische normalisatie dat Kosovo en Servië eerder deze maand elk afzonderlijk tekenden met Trump. Daarin stond weinig nieuws, en het leek vooral bedoeld om de Amerikaanse president een diplomatiek succes te kunnen laten claimen. In een campagnetoespraak zondag beweerde Trump dat hij de Nobelprijs voor vrede verdient voor zijn resultaat. “Wij stoppen de massamoorden tussen Kosovo en Servië. Ze lopen elkaar al zo veel jaren te doden. Ze gaan daarmee stoppen”, zei hij in North Carolina. De laatste keer dat het tot bloedvergieten tussen de twee partijen kwam, is meer dan twintig jaar geleden.

Lees ook:

Serviërs vieren (noodgedwongen) vakantie bij hun grootste rivaal Albanië

Serviërs die op vakantie gaan in Albanië? En bij terugkomst laaiend enthousiast zijn over de schitterende stranden, het goede eten en hun vriendelijke gastheren? Vorig jaar zomer nog ondenkbaar, maar corona maakt het mogelijk.

Na anderhalf jaar ruziën zitten Belgrado en Pristina zondag weer aan tafel

De Europese Unie probeert na ruim anderhalf jaar de gesprekken tussen Servië en Kosovo weer naar zich toe te trekken. Merkel en Macron doen de aftrap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden