Onafhankelijkheid

Servië eens met plan om conflict met Kosovo te bedaren

Servische president Aleksandar Vucic en voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen tijdens een EU-Westerse Balkan vergadering, in Brussels, 23 Juni 2022.  Beeld BELGA
Servische president Aleksandar Vucic en voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen tijdens een EU-Westerse Balkan vergadering, in Brussels, 23 Juni 2022.Beeld BELGA

De Servische president Aleksandar Vucic zegt zich bereid in te stemmen met het Duits-Franse plan om de relaties te normaliseren met zijn buurland Kosovo, een voormalige Servische provincie die zich onafhankelijk heeft verklaard.

Redactie Trouw

“Als de keuze erin bestaat dat we sancties opgelegd krijgen of dat we accepteren dat Kosovo lid van de Verenigde Naties wordt, dan kies ik voor de weg van het compromis, hoe omstreden dat ook mag zijn”, klonk het maandagavond op een persconferentie.

Westerse onderhandelaars hebben Servië twee opties gegeven: ofwel het plan accepteren ofwel de stopzettingen aanvaarden van onderhandeling om tot de Europese Unie toe te treden. Die tweede optie impliceert het verlies van buitenlandse investeringen.

Sinds 2008 onafhankelijk

Kosovo, dat tegenwoordig bijna uitsluitend wordt bewoond door etnische Albanezen, is sinds 2008 onafhankelijk. Servië erkent de onafhankelijkheid van zijn voormalige provincie niet en claimt het grondgebied van Kosovo voor zichzelf.

Eind 2022 liepen de spanningen tussen etnische Serviërs en Albanezen in het noorden van Kosovo weer op na de arrestatie van een voormalige politieagent van Servische afkomst op beschuldiging van het aanzetten tot aanvallen op ambtenaren van de verkiezingscommissie. Daarop wierpen Serviërs op een tiental plekken in de regio barricades op en blokkeerden de toegangswegen naar twee grensovergangen naar Servië.

null Beeld

Het Duits-Franse voorstel bepaalt onder meer dat Servië en Kosovo elkaar niet formeel zouden erkennen, maar wel de huidige grenzen accepteren. Ook zou Servië ermee moeten stoppen om de toetreding van Kosovo tot internationale organisaties zoals de Verenigde Naties te dwarsbomen.

Er is echter nog niets beslist, voegde Vucic eraan toe. Uiteindelijk zullen het Servische parlement en ‘misschien het volk’ moeten beslissen.

Lees meer:

Servië dreigt Kosovo met militaire confrontatie
De spanningen tussen Servië en Kosovo lopen verder op. Belgrado heeft het leger aan de grens in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden