PortretSenator Tim Scott

Senator Tim Scott: ‘God heeft me zwart gemaakt met een bedoeling’

Senator Tim Scott van South CarolinaBeeld REUTERS

“Dat senatorenspeldje ken ik, maar jou niet”, zei de politieman bij de ingang van het parlementsgebouw. “Identiteitsbewijs graag.” Hij had het tegen Tim Scott. Die is al zeven jaar senator, voor de Republikeinse partij. Maar hij is ook zwart, en daar heeft zo’n ervaring alles mee te maken. “Ik kreeg later die avond een telefoontje met excuses”, vertelde hij aan nieuwszender CNN. Die heb ik nu al minstens drie keer gehad.”

Andere zwarte senatoren heeft de Republikeinse fractie niet. En dat maakt Scott de aangewezen persoon om het antwoord van de partij te formuleren op de eisen die nu al weken klinken in demonstraties in heel de VS. Die zijn de reactie op de dood van de ongewapende Afro-Amerikaan George Floyd in Minneapolis, zijn nek bijna negen minuten onder de knie van een witte agent.

Het is laveren als conservatief zwart politicus. Toen Scott in 2010 in het Huis van Afgevaardigden werd gekozen, als eerste zwarte uit South Carolina in een eeuw, zag hij ervan af lid te worden van de Congressional Black Caucus, die gedomineerd wordt door Democraten.

Zeer conservatieve standpunten

Hij heeft zeer conservatieve standpunten. Nadat de Republikeinen in 2011 een akkoord sloten met president Barack Obama over het beperken van de overheidsuitgaven, stemde hij tegen. De Republikeinen gebruikten als breekijzer hun weigering om het schuldenplafond van de VS te verhogen, wat tot een internationale economische crisis zou kunnen leiden. Maar Scott vond dat het akkoord absoluut een amendement op de Grondwet moest bevatten dat overheidstekorten voortaan illegaal zou maken. Hij had gebeden voor leiding van hogerhand, vertelde hij later, en een duidelijk antwoord gekregen.

Als het gaat om het verwoorden van de grieven van zwarte Amerikanen is hij even recht door zee. Nadat president Donald Trump in 2017 na een racistische demonstratie in Charlottesville had gezegd dat er ‘goede mensen aan beide kanten’ te vinden waren, zei hij dat hij ‘niet het onverdedigbare ging verdedigen’. Hij legde de president daarna achter gesloten deuren uit waarom die uitspraak niet kon. “Hij was zeer bereid om te luisteren”, zei hij na afloop diplomatiek, “en dat is de sleutel tot begrijpen.”

Dat juist hij nu de opdracht heeft gekregen een wet te maken om de politie in de VS minder racistisch en gewelddadig te maken, levert hem het verwijt op het zwarte boegbeeld te zijn van een partij, die zich niet echt interesseert voor wat Afro-Amerikanen willen en nodig hebben. Daar haalt hij zijn schouders over op. “Dit is voor mij een kans te doen waartoe ik geroepen ben. God heeft me zwart gemaakt met een bedoeling. Misschien is dit een deel daarvan.”

BOX: Neergeschoten bij omhalen standbeeld

Bij een poging door demonstranten een standbeeld in Albuquerque in de staat New Mexico omver te halen, is een van hen neergeschoten. Zijn toestand was gisteravond 'kritiek maar stabiel'. De schutter, lid van een gewapende militie die zich de 'Burgerwacht van New Mexico" noemt, is gearresteerd. Hij zou voordat hij schoot zijn aangevallen.

De militie wilde het standbeeld van de conquistador Juan de Oñate te beschermen. Als gouverneur van New Mexico voor Spanje van 1598 tot 1606 voerde die een wrede oorlog tegen een indianenstam.
De gemeente Albuquerque zal het standbeeld nu zo snel mogelijk verwijderen, 'uit een oogpunt van openbare veiligheid'.

Lees ook:

Deze keer verschuift er echt iets in Amerika - maar verandert er ook iets?

Na twee weken felle protesten dient zich de vraag aan: kan de Black Lives Matter-beweging deze keer echt iets veranderen in Amerika?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden