Black Lives Matter

Senaat VS stemt unaniem in met vrije dag voor herdenking van afschaffing slavernij

Een Black Lives Matter-demonstratie op Juneteenth in 2020. Demonstranten vroegen aandacht voor zwarte slachtoffers van politiegeweld. Beeld EPA
Een Black Lives Matter-demonstratie op Juneteenth in 2020. Demonstranten vroegen aandacht voor zwarte slachtoffers van politiegeweld.Beeld EPA

De Amerikaanse Senaat heeft unaniem een wetsvoorstel aangenomen om van Juneteenth, de dag waarop Amerikanen de afschaffing van de slavernij herdenken, een nationale vrije dag te maken. Het voorstel gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden en als het ook daar groen licht krijgt, wordt dit de elfde nationale feestdag.

In dat geval krijgen werknemers van de federale overheid elk jaar op - of rond - 19 juni een dag vrij. Het gaat om 2 miljoen medewerkers. Ook in het bedrijfsleven en bij de lokale overheid wordt de kans hiermee groter dat Juneteenth voor meer mensen een vrije dag wordt. Zo’n 47 staten en het district Columbia, waarin de hoofdstad Washington ligt, erkennen Juneteenth al langer als feestdag.

Op Juneteenth wordt herdacht dat op 19 juni 1865 de laatste slaven in de Verenigde Staten werden bevrijd in Galveston, Texas.

De roep om Juneteenth tot nationale feestdag te verklaren was, met de aanhoudende Black Lives Matter-protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld op de achtergrond, steeds luider geworden. Een wetsvoorstel dat dit mogelijk moest maken werd door enkele senatoren, een gemengd gezelschap van Democraten en Republikeinen, in 2020 ingediend.

Het voorstel stuitte in eerste instantie op tegenstand van de Republikein Ron Johnson, die beredeneerde dat de belastingbetaler niet op hoeft te draaien voor een extra vrije dag voor federale overheidsmedewerkers. De jaarlijkse kosten werden door hem beraamd op 600 miljoen dollar per jaar voor 2 miljoen werknemers die op officiële nationale feestdagen worden doorbetaald. Johnson liet zijn bezwaar varen omdat hij, zei hij een verklaring, merkte dat er in het Congres geen ‘interesse was om het onderwerp verder te bespreken’. Zonder tegenstand van Johnson kon het voorstel worden goedgekeurd.

De laatste keer dat er nog een nieuwe nationale feestdag aan de kalender werd toegevoegd in de VS, was in 1983 toen Martin Luther King Day tot nationale vrije dag werd verklaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden