Verenigde Staten

Senaat VS bereikt akkoord over aanpassing wapenwet

De Democratische senator Chuck Schumer (tweede van links) in het Capitool. Beeld REUTERS
De Democratische senator Chuck Schumer (tweede van links) in het Capitool.Beeld REUTERS

De Amerikaanse Senaat is akkoord over strengere federale wapenwetgeving. Een groep senatoren van beide partijen presenteerde dinsdag een wetsvoorstel waarover wekenlang is onderhandeld. Aanleiding daartoe vormden meerdere massale schietpartijen schietpartijen waardoor de VS onlangs werd opgeschrikt.

Redactie Trouw

Het raamwerk van het wetsvoorstel behelst bescheiden restricties voor nieuwe vuurwapens, zoals bepalingen die staten helpen wapens uit handen te houden van mensen die als een gevaar voor zichzelf of anderen worden beschouwd. Ook worden wapenkopers tussen 18 en 21 jaar aan strengere antecedentenonderzoeken onderworpen. Het wetsvoorstel is gekoppeld aan ongeveer 15 miljard dollar extra voor de geestelijke gezondheidszorg en investeringen ten behoeve van de veiligheid op scholen.

De Democratische Senaatsleider Chuck Schumer zei dat de Senaat waarschijnlijk later op dinsdag zijn eerste procedurele stemming zal houden, op basis waarvan tot daadwerkelijke stemming kan worden overgegaan. Dat laatste zal eind deze week of anders volgende week gebeuren. Gezien de in beide partijen bestaande steun zal die stemming een formaliteit zijn.

Daarna moet het wetsvoorstel nog worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten in de meerderheid zijn. De Democratische voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, liet eerder al weten bereid te zijn elk wetsvoorstel aan te nemen dat de Senaat passeert en tot meer vuurwapenbeperkingen leidt. “Als het levens redt en er is steun voor binnen beide partijen, dan juichen we het toe, zelfs als het niet alle maatregelen bevat die we willen.”

President Biden zal een door beide kamers goedgekeurde wapenwet naar verwachting ondertekenen. Toen vorige week de contouren van de Senaatsdeal uitlekten, verklaarde hij: “Het is duidelijk dat dit niet alles bevat dat volgens mij nodig is, maar het weerspiegelt belangrijke stappen in de juiste richting en het zou de belangrijkste wetgeving op het gebied van wapenveiligheid betekenen die het Congres in de afgelopen decennia heeft aangenomen”, aldus Biden.

Wapens zijn een heet hangijzer in de Amerikaanse politiek. Democraten willen al jaren de verkoop en het gebruik van wapens aan banden leggen, maar Republikeinen zijn daarop tegen. Zij houden vast aan het tweede artikel van de Amerikaanse grondwet uit 1787, waarin staat dat iedere inwoner het recht heeft een wapen te dragen. Eerder kwam het Huis van Afgevaardigden al met een nieuwe wapenwet, maar kon niet op steun van de Republikeinen rekenen en sneuvelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden