Witte Huis

Senaat spreekt Trump vrij van machtsmisbruik in stemming over eerste aanklacht

 President Juan Guaido (l) and de Amerikaanse vice-president Mike Pence (r) na een meeting in Washington. Beeld EPA
President Juan Guaido (l) and de Amerikaanse vice-president Mike Pence (r) na een meeting in Washington.Beeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag de afzettingsprocedure tegen hem overleefd.

Redactie

Er was in de Senaat geen meerderheid voor de twee aanklachten tegen hem die door het Huis van Afgevaardigden waren ingediend. Er was een tweederdemeerderheid nodig om hem uit zijn ambt te zetten.

Daarmee kwam een einde aan het door de Democraten ingezette proces om de president af te zetten wegens misbruik van macht en het tegenwerken van het onderzoek.

Trump ontvangt Juan Guaidó

Trump ontvangt woensdag de Venezolaanse interim-president Juan Guaidó op het Witte Huis.

Het gaat erom te verduidelijken hoe de Verenigde Staten Guaidó kunnen blijven steunen om "de overgang naar democratie in Venezuela te versnellen", zei Trumps woordvoerster Stephanie Grisham.

De "onwettige dictatuur" in Venezuela moet worden overwonnen om het land te helpen aan "een democratische en welvarende toekomst", voegde ze eraan toe.

De Verenigde Staten en veel andere westerse landen willen dat de socialistische president Nicolás Maduro van Venezuela zich terugtrekt en hebben in plaats van hem Guaidó als staatshoofd erkend. Hij had zichzelf in januari vorig jaar benoemd tot interim-president en vecht sindsdien om de macht met Maduro.

State of Union-toespraak

Guaidó was dinsdag ook gast bij de jaarlijkse State of the Union-toespraak van Trump. Trump prees hem daar als een "zeer dappere man die de hoop, dromen en ambities van alle Venezolanen met zich meedraagt". Guaidó kreeg een staande ovatie van de leden van het Amerikaanse Congres van zowel de Democratische als Republikeinse partij.

Maduro wordt verantwoordelijk gehouden voor de economische ineenstorting van de ooit welvarende OPEC-natie en is beschuldigd van corruptie en mensenrechtenschendingen. Hij noemt Guaidó een Amerikaanse marionet die hem via een coup wil verdrijven.

‘Arrogante charlatan’

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza noemde de Amerikaanse president Donald Trump woensdag een "arrogante charlatan" en bekritiseerde zijn "interventionistische retoriek" in de toespraak van de Amerikaanse leider van dinsdag.

De Verenigde Staten waarschuwden de Venezolaanse president Nicolas Maduro zich niet te bemoeien met de terugkeer van oppositieleider Juan Guaidó of anders de gevolgen onder ogen te zien. "Elke schade die wordt toegebracht aan Juan Guaidó bij zijn terugkeer naar Venezuela, zal zeer belangrijke gevolgen hebben," zei een regeringsfunctionaris. "Daarom moeten ze in dat opzicht heel voorzichtig zijn."

Lees ook:

Trump hamert op economische vooruitgang in State of the Union-toespraak, Pelosi verscheurt speech

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak gebruikt om vooral zijn economische resultaten van de afgelopen jaren te benadrukken. Hij zei dat het land er beter voorstaat dan ooit tevoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden