Tienduizenden slachtoffers

Scouting VS treft voor 850 miljoen dollar schikking over seksueel misbruik

De Amerikaanse scoutingorganisatie Boy Scouts of America is een megaschikking overeengekomen met tienduizenden slachtoffers van seksueel misbruik. Beeld AP
De Amerikaanse scoutingorganisatie Boy Scouts of America is een megaschikking overeengekomen met tienduizenden slachtoffers van seksueel misbruik.Beeld AP

De Amerikaanse scoutingorganisatie Boy Scouts of America is een financiële schikking overeengekomen met tienduizenden Amerikanen die zeggen in hun jeugd slachtoffer te zijn geweest van seksueel misbruik. Het totaalbedrag komt neer op 850 miljoen dollar, omgerekend ruim 715 miljoen euro.

Redactie Trouw

Volgens de scoutingorganisatie heeft het voorstel de goedkeuring van zo’n 60.000 misbruikslachtoffers. Groepen die de slachtoffers bijstaan, delen in een gezamenlijke verklaring mee dat de rechter nog goedkeuring voor de schikking moet geven, maar dat onder een groot aantal eisers consensus is over dit voorstel.

De in 1910 opgerichte Boy Scouts vroeg vorig jaar februari faillissementsbescherming aan, nadat de organisatie werd overspoeld door claims van misbruikslachtoffers. Dat gebeurde nadat meerdere staten juridische belemmeringen hadden weggenomen die mensen ervan weerhielden aanklachten in te dienen voor misbruikzaken die tientallen jaren geleden hebben plaatsgevonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden