Brexit

Schotse regering smeekt Boris Johnson om uitstel van de brexit

De Schotse premier Nicola Sturgein (links) luistert naar de verklaring van vicepremier John Swinney in het parlement. Beeld Getty Images

Het vooruitzicht voor Schotland na een vertrek uit de EU zonder akkoord is zeer somber, zegt vicepremier John Swinney.  

De Schotse vicepremier John Swinney kon niet duidelijker zijn. Als het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder akkoord de EU verlaat, dan zijn de gevolgen voor Schotland ‘catastrofaal’, zo zei hij gisteren in het Schotse parlement.

De Schotse regering maakte gisteren openbaar wat de gevolgen van een no-deal voor Schotland zouden zijn. Swinney noemde medicijnentekorten, onveiligheid op zee, armoede, hij wees op de Schotse afhankelijkheid van immigranten en van de export. Alles waarop de Schotse economie drijft, zou over drie weken kapot kunnen zijn. “Ik heb een zwaar gemoed”, bekende Swinney aan zijn parlement.

Schotland heeft een eigen regering, maar die kan maar beperkt beslissingen nemen. Over de brexit gaat de regering in Londen. Swinney, een 55-jarige politicus van de Schotse Nationale Partij, zei erover: “Wij hebben tegen een vertrek uit de EU gestemd. Nu worden we er tegen onze wil toch uit gehaald. Mocht dat gebeuren zonder deal, dan is dat desastreus.”

Swinney deed vanuit het parlementsgebouw een dwingend beroep op Boris Johnson om uitstel te vragen. “Bij een no-dealbrexit zullen minstens 130.000 Schotten meer in armoede belanden dan er nu al zijn, de meesten afkomstig uit gemeenschappen waar ze het al niet breed hebben.”

We zullen nooit klaar zijn voor een no-dealbrexit

De Schotse overheid heeft inmiddels zijn uiterste best gedaan om haar landsdeel zo goed mogelijk voor te bereiden op een mogelijk pardoes uittreden. Maar Swinney maakte gisteren duidelijk dat het weinig uitmaakt. “Hoeveel voorbereiding je ook treft, we zullen nooit klaar zijn voor een no-dealbrexit.”

Wat het voor de Schotten erger maakt, is dat de hele kwestie ze zonder overleg wordt opgedrongen. In het document dat Swinney aan het parlement stuurde, schreef hij dat de regering-Johnson behoorlijk in gebreke is gebleven. Zo heeft de Schotse regering sinds afgelopen augustus geen nieuwe informatie meer over de risico’s van een no-deal. “Wij hebben moeten plannen op basis van incomplete informatie.”

Swinney klaagt dat de Schotse regering sinds Johnson aan de macht is slechts bij acht van vijftig bijeenkomsten over de brexit in Londen aanwezig mocht zijn. Ook maakte hij bekend dat het bedrag dat Londen aan Edinburgh overmaakte voor voorbereiding van een no-deal, nu al op is. Er is nog zeker 52 miljoen extra nodig, becijferen de Schotten, onder meer om de veiligheid op zee te waarborgen.

De Schotse economie drijft op handel met de EU. “Het Verenigd Koninkrijk moet verlenging van de deadline vragen”, zei Swinney, met zijn rapport in de hand. Wat hem betreft wordt het volk nogmaals om zijn menig over de EU gevraagd. Want Schotland is voor de EU, en ook vóór immigranten. “Wij hebben ze nodig.”

Lees ook:
Johnson niet gedwongen om brexit-uitstel te vragen, maar hij is nog niet van de rechters af

De Britse premier Boris Johnson mag dan één keer door de rechterlijke macht zijn vernederd, het lukte maandag niet een tweede keer. Het Schotse hooggerechtshof deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door onder anderen Joanna Cherry, de leider van de Schotse Nationale Partij.

‘De roep om een Schots referendum over onafhankelijkheid wordt sterker’

Fiona Hyslop, de Schotse minister van buitenlandse betrekkingen, stuurt aan op Britse verkiezingen of een nieuw brexit-referendum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden