Brexit

Schots gerechtshof: schorsing Brits parlement is zaak van de politiek

Demonstraten buiten het gerechtshof van Edinburgh. Beeld AFP

Een Schots gerechtshof weigert een stokje te steken voor de wekenlange schorsing van het Britse parlement. De rechter zegt dat er sprake is van een politiek besluit waar de rechtbanken geen zeggenschap over hebben.

De uitspraak is een nederlaag voor tegenstanders van premier Boris Johnson. Zij denken dat Johnson zijn bevoegdheden misbruikt om het parlement op een zijspoor te zetten in de aanloop naar de brexit. Naar verwachting gaan zij dan ook in hoger beroep.

De kersverse Britse premier Boris Johnson gebruikt een zogeheten ‘prorogation’ om het parlement, dat op 3 september terug kwam van vakantie, al na een paar dagen voor lange tijd naar huis te sturen, maar liefst 23 werkdagen. Op 14 oktober, veel later dan normaal, is dan de Queen’s speech (de Britse troonrede) gepland. Daarna komt het parlement - nog maar dik twee weken voor de huidige brexit-datum van 31 oktober - weer bij elkaar. 

Het Lagerhuis en het Hogerhuis zouden dan nog zeer kort de tijd hebben om een eventuele no-dealbrexit te voorkomen met een wet. De brexit-datum van 31 oktober is in een wet vastgelegd. Gisteren kwam er weer een wending in die zaak toen Johnson zijn meerderheid in het parlement verloor toen parlementslid Philip Lee overliep naar de liberalen. Het parlement keurde ook een motie goed  die het toelaat deze week nog, dus voordat het parlement geschorst wordt, een wet in te dienen die voorkomt dat de dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder meer de EU verlaat. Voor tientallen Conservatieve parlementsleden, die instemden met deze motie, betekende dat het einde van hun partijlidmaatschap. 

Ook in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast is een zaak aangespannen tegen de schorsing. Een mensenrechtenactivist vreest dat een no-dealbrexit het wankele vredesproces in het Britse gebiedsdeel zal verstoren. Hij heeft ook juridische stappen gezet om de brexit helemaal tegen te houden.

Wetsvoorstel

Vanmiddag probeert de Britse oppositie een wetsvoorstel door het Lagerhuis te loodsen dat een brexit zonder deal moet voorkomen. Het debat over dat voorstel begint naar verwachting omstreeks 16.00 uur Nederlandse tijd.

In het voorstel staat dat premier Boris Johnson moet vragen om nieuw uitstel van de brexit als het hem niet tijdig lukt een deal rond te krijgen, tenzij het parlement toestemming geeft voor een brexit zonder deal. Daar is vooralsnog geen meerderheid voor.

De premier is fel tegen het plan. Hij stelt dat dergelijke beperkingen schadelijk zijn voor de Britse onderhandelingspositie in Brussel. Johnson zegt sowieso op 31 oktober uit de EU te willen, desnoods zonder deal. Hij vindt dat nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden als groen licht wordt gegeven voor het voorstel.

Lees ook:

En toen zette Boris Johnson het parlement buitenspel. Wat betekent dat?

Groot-Brittannië is in de ban van één woord: ‘prorogation’, het opschorten van debatten en de behandeling van moties en wetten in het parlement. Premier Boris Johnson hoopt op deze wijze een no-dealbrexit voor elkaar te krijgen. Parlementsleden zijn ontstemd. Zes vragen over de tactiek van de nieuwe premier.

Boris Johnson verliest de strijd met zijn parlement, zet 21 Conservatieven uit de partij

De Britse premier Boris Johnson heeft 21 Conservatieve parlementsleden uit de partij gezet. Zij steunden een motie die het toelaat een wet in te dienen die voorkomt dat het Verenigd Koninkrijk zonder meer de EU verlaat. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden