Brexit

Schorsing Brits parlement gaat vandaag in

Beeld RV

De wekenlange schorsing van het Britse parlement begint na de zitting van maandag. Dat heeft de woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson bekendgemaakt.

Het Britse Lagerhuis komt maandag nog bijeen, maar wordt daarna naar huis gestuurd tot de troonrede van de koningin. Die is op 14 oktober. Het parlement heeft door de schorsing minder vergadertijd.

Tegenstanders van premier Johnson hebben tevergeefs geprobeerd die schorsing via de rechter tegen te houden. Zij vinden dat Johnson zijn bevoegdheden misbruikt om het parlement op een zijspoor te zetten in de aanloop naar de brexit, die over 52 dagen moet plaatsvinden.

De parlementariërs waren vorige week teruggekomen van zomerreces en moeten het werk nu dus weer staken. Het is de oppositie en opstandige Conservatieven nog wel gelukt in sneltreinvaart een wet door het parlement te loodsen die een brexit zonder deal moet voorkomen.

Die wet is bedoeld om premier Johnson te dwingen om brexituitstel te vragen aan de EU als hij op 19 oktober nog geen nieuwe brexitdeal rond heeft. De premier heeft er geen geheim van gemaakt dat hij niet wil vragen om verschuiving van de brexitdeadline. Hij zegt op 31 oktober de EU te willen verlaten, met of zonder deal.

Vandaag vraagt de regering van Johnson het parlement nogmaals in te stemmen met vervroegde verkiezingen.  Parlementariërs wezen dat verzoek vorige week af en doen dat dit keer naar verwachting weer.

Het uitschrijven van vervroegde verkiezingen is alleen mogelijk als twee derde van de Lagerhuisleden daar toestemming voor geeft. Johnson heeft de oppositie dus nodig.

De leider van de grootste oppositiepartij Labour zei eerder dat hij pas verkiezingen wil steunen als uitgesloten is dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder deal uit de EU stapt. De twee huizen van het parlement keurden vorige week al een wet goed die zo'n no-dealbrexit moet voorkomen.

Lees ook:
Weybridge is klaar met de politiek: ‘Kom maar op met die brexit’

In Weybridge stemde een krappe meerderheid voor de brexit. ‘Ik denk dat meer mensen nu voor vertrek zijn.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden