Nord Stream 2Oekraïnecrisis

Scholz en zijn SPD zijn om: Als straf voor Moskou gaat Nord Stream 2 voorlopig niet door

Demonstranten in Berlijn riepen in januari al op tot het stoppen met gaspijpleiding Nord Stream 2 vanwege de Russische dreiging aan de grens met Oekraïne. Beeld AFP
Demonstranten in Berlijn riepen in januari al op tot het stoppen met gaspijpleiding Nord Stream 2 vanwege de Russische dreiging aan de grens met Oekraïne.Beeld AFP

De Duitse bondskanselier Scholtz geloofde lang in een diplomatieke oplossing voor het Oekraïneconflict, maar kon nu niet meer om een rigoureus besluit rond Nord Stream 2 heen.

Kim Deen

Na weken van terughoudendheid is de Duitse bondskanselier Olaf Scholz toch overstag gegaan: de Nord Stream 2, de nieuwe gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland, wordt ingezet als sanctie in het conflict aan de grenzen van Oekraïne. Het voor de Duitse energietransitie belangrijke project krijgt voorlopig geen groen licht om gas te mogen vervoeren.

Het is een grote omkeer voor de regerende SPD, die ondanks weerstand van coalitiepartner de Groenen stellig in het project bleef geloven. Verschillende SPD-politici spelen een belangrijke rol bij het project. De Nord Stream 2 wordt wel eens het liefdeskind van Poetin en de voormalige SPD-bondskanselier Gerhard Schröder genoemd. En Manuela Schwesig (SPD), minister-president van Mecklenburg-Voorpommeren, vecht voor de werkgelegenheid die het project in haar deelstaat oplevert.

Scholtz geloofde lang in een diplomatieke oplossing

Naarmate de spanningen met Rusland groeiden begon de SPD aan een draai met betrekking tot Nord Stream 2. Olaf Scholz besloot het woord niet in de mond te nemen, terwijl hij zich inzette voor een diplomatieke oplossing. Tijdens zijn bezoek aan Moskou afgelopen week zei hij nog in zo’n uitkomst te geloven. “De diplomatieke mogelijkheden zijn nog niet uitgeput. We moeten aan een vreedzame oplossing van deze crisis werken”, zei hij. Wel dreigde hij al dat de EU en de VS verregaande sancties hadden voorbereid in het geval van oorlogsstappen.

Met de Russische erkenning van de Oekraïense regio’s Loegansk en Donetsk als onafhankelijke republieken is dat punt bereikt. Ook Scholz loopt nu op tegen de beperkingen van zijn diplomatieke weg. Na spoedberaad met de Amerikaanse president Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron gaf Scholz dinsdag toe dat de situatie er nu ‘fundamenteel anders’ uitziet. “Nu is het aan de internationale gemeenschap om te reageren op de eenzijdige, onbegrijpelijke en onrechtvaardige handelingen van de Russische president”, zei hij.

Wachten op groen licht

Daarna kreeg economieminister Robert Habeck de opdracht een certificaat in te trekken dat de Nord Stream 2 nodig heeft om van start te kunnen gaan. Hoewel de dubbele pijpleiding volledig gebouwd is, wacht het sinds november op groen licht omdat het nog aan een aantal eisen van de Duitse regering moet voldoen. Volgens Scholz wordt het belang van het project nu opnieuw geëvalueerd en ‘dat zal lang duren’.

De Russische oud-premier Dmitri Medvedev reageerde op Twitter: ‘Welkom in een nieuwe wereld waarin Europeanen al snel 2000 euro voor 1000 kubieke meter gas zullen betalen’. Ook de Duitse economieminister Robert Habeck waarschuwde Duitsers dat de energieprijzen hoger zullen worden door het conflict met Rusland, ook al is het land ‘verzekerd van bevoorrading’. Volgens de Groenen-minister moet Duitsland zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen afstappen om het land onafhankelijk te maken van de ‘prijs- en oorlogszucht’ van andere landen.

Lees ook:

Waarom de bondskanselier het woord Nord Stream niet over zijn lippen krijgt

Olaf Scholz doet er goed aan dit weekend het Nord Stream 2-dossier nog eens af te stoffen. In Moskou en Kiev, waar hij begin volgende week naartoe reist, wachten de Duitse bondskanselier ongetwijfeld lastige vragen over de omstreden gaspijpleiding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden