Soedan Spanningen

Scholen in Soedan gesloten na doodschieten van vier tieners

Protest in de Soedanese hoofdstad Khartoem tegen het doden van vier scholieren in El-Obeid. Beeld EPA/MORWAN ALI

De spanningen in Soedan nemen toe sinds vier scholieren in El-Obeid werden doodgeschoten. De onderhandelingen over machtsdeling van militairen en burgers zijn stilgelegd. 

De militaire junta in Soedan heeft vanaf woensdag alle scholen, van peuterspeelzaal tot universiteit, voorlopig gesloten. Afgelopen maandag zijn vier scholieren van 15 tot 17 jaar doodgeschoten bij een demonstratie in de stad El-Obeid, 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Khartoem.

De Arabische milities, verenigd in de Rapid Support Forces (RSF) onder leiding van de tweede man van de junta Hemedti, schoten gericht op de demonstrerende scholieren. Daarbij raakten er nog eens bijna vijftig gewond. De scholieren protesteerden tegen de prijsverhoging van brood, watertekorten en gebrek aan brandstof voor schoolbussen.

De schietpartij in El-Obeid veroorzaakte massale protesten. De overkoepelende vakbond Sudanese Professionals Association, die al maanden de opstand in Soedan leidt, riep voor woensdag op tot een landelijke protest. In El-Obeid en drie omliggende steden werd maandag onmiddellijk een avondklok ingesteld.

In schooluniform de straat op

In grote steden in Soedan gingen woensdag scholieren in schooluniform de straat op. Tienermeisjes in een diepblauwe jurk, lange broek in dezelfde kleur eronder en witte hoofddoek protesteerden met velen, zo laten foto’s op Twitter zien. Ook jongens in groen schooluniform of zwarte broek en witte overhemd gingen in grote groepen de straat op. Luidkeels zongen ze: ‘Het doden van een scholier is het doden van een natie’ en ‘Het volk wil vechten voor het recht van de martelaren’. De angst is dat de Janjaweed, zoals de Arabische milities onder het commando van de RSF heten, weer ingrijpen.

De voorzitter van de Militaire Overgangsraad (TMC), generaal Abdel Fattah al-Burhan veroordeelde dinsdagavond op tv ‘het doden van vreedzame burgers’. Hij noemde dat onacceptabel en wil dat er wordt opgetreden tegen de daders. Hij ontkende dat de militaire junta verantwoordelijk is voor het bloedbad.

Toch wringt het. Burhan is de baas over het leger, maar Hemedti, zijn tweede man in de TMC, is de leider van de Rapid Support Forces, die keer op keer wreedheden begaat. De RSF wordt ook verantwoordelijk gehouden voor het bloedig beëindigen op 3 juni van de massale sit-in voor het legerhoofdkwartier in Khartoe, waarbij zeker 127 doden zijn gevallen en ruim vierhonderd gewonden. Het leger en de RSF, Al-Burhan en Hemedti kunnen tegenover elkaar komen te staan als het geweld tegen demonstranten doorgaat.

Klinieken stromen vol

Dinsdag werd er ook weer door de RSF-milities geschoten op betogers in Khartoem en jeeps reden op mensen in. De klinieken in Khartoem stroomden snel vol met gewonden. Tot nu toe worden de aanvallen op betogers keer op keer toegeschreven aan de RSF van Hemedti. De laatste profileert zich als de nieuwe leider van Soedan en opvolger van dictator Al-Bashir, die dit jaar werd afgezet door de militaire junta. Keer op keer worden bloedige incidenten door de Militaire Overgangsraad geweten aan bendes van schurken, die zich in het kaki uniform van de RSF zouden hebben gestoken. Hoe lang het leger en de TMC dit soort verklaringen kunnen volhouden, is de vraag.

De oppositie, verenigd in de Beweging voor Vrede en Verandering (FFC), kapte de onderhandelingen met de militaire junta onmiddellijk af. Er ligt dan wel een akkoord over machtsdeling de komende drie jaar en de vorming van een burgerregering, maar de onderhandelingen over een aantal laatste punten lopen stroef. Een van de kwesties is de eis van amnestie voor topgeneraals die afgelopen maanden misdaden tegen demonstranten hebben begaan.

Het doodschieten van scholieren lijkt de verhoudingen in Soedan verder op scherp te zetten. Betogers eisen dat het leger nu echt een stap opzij doet, terwijl het akkoord tussen de militaire junta en FFC voorziet in machtsdeling de komende drie jaar.

Lees ook:

Junta Soedan zegt niets te maken te hebben met bloedbad, maar deze video’s zeggen iets anders

De Soedanese militaire junta pleitte zichzelf dit weekend vrij voor het bloedbad op 3 juni. Maar een beelddatabank legt veel wreedheden van militairen vast.

De beruchte generaal Hemedti profileert zich als nieuwe leider van Soedan

Demonstranten en militairen staan lijnrecht tegenover elkaar. Generaal Hemedti positioneert zich als keiharde nieuwe leider.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden