Vrachtschepen

Scheepvaart Taiwan komt weer op gang na militaire oefeningen China

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De scheepvaart door de Straat van Taiwan kwam maandag weer op gang nadat de Chinese militaire oefeningen ten einde lijken te zijn gekomen.

Redactie Trouw

Sinds zondag zijn meer dan dertig schepen door een zone ten zuiden van de havenstad Kaohsiung gevaren waar China eerder enkele dagen oefeningen hield. In totaal zijn vier van de zes gebieden waar China oefende inmiddels weer door vrachtschepen doorkruist. Eerder werd bericht dat het Chinese leger maandag nog door wil gaan met de militaire oefeningen, onder meer met aanvallen op zee en onderzeebootbestrijding.

Voor de scheepvaart is de Straat van Taiwan een zeer belangrijke doorgang op de route tussen Japan, China en Europa. De afgelopen week was er door grootscheepse militaire oefeningen van China veel onduidelijkheid en vertraging voor de koopvaardij. Sommige rederijen verboden hun schepen de route te nemen, terwijl andere schepen om de verboden zones heen voeren.

Provocatie door bezoek Nancy Pelosi

De Chinese oefeningen, de grootste in ruim 25 jaar, waren volgens de Volksrepubliek gerechtvaardigd doordat de Amerikaanse politica Nancy Pelosi vorige week Taiwan bezocht. China ziet Taiwan, dat al sinds 1949 de facto onafhankelijk is, als een afvallige provincie. Het bezoek van Pelosi was volgens Beijing een provocatie. De beleidsmakers daar zagen het als steun voor de Taiwanese president Tsai Ing-wen die met haar politieke partij DPP voorstander is van officiële onafhankelijkheid voor Taiwan.

China heeft ook op andere manieren gereageerd op het bezoek: zo wordt de samenwerking met de VS stopgezet op het gebied van transnationale misdaadpreventie en het repatriëren van illegale migranten. Daarnaast pauzeert Beijing de gesprekken over klimaatverandering tussen beide landen.

Lees ook:
De Chinese oefeningen zijn voorbij, maar de militaire druk op Taiwan blijft

Peking geeft zijn streven naar hereniging niet op.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden