Wapenstilstand

Saudi-Arabië doet ‘handreiking’ naar Houthi’s in Jemen

Kerkhof in Sanaa, waar slachtoffers begraven liggen van de recente aanvallen op de Jemenitische hoofdstad. Beeld EPA
Kerkhof in Sanaa, waar slachtoffers begraven liggen van de recente aanvallen op de Jemenitische hoofdstad.Beeld EPA

De Saudiërs en de Houthi-rebellen snakken naar een uitweg, maar ieder alleen op zijn eigen manier.

Saudi-Arabië stelt een staakt-het-vuren voor aan de Houthi-rebellen in Jemen. Als het voorstel wordt aangenomen dan betekent dat een grote verlichting voor het Jemenitische volk, dat gebukt gaat onder een voedselcrisis en dagelijkse bombardementen. De wapenstilstand zou gevolgd worden door het openen van de nationale luchthaven in hoofdstad Sanaa, waardoor hulpgoederen het land binnen kunnen komen.

“We willen dat de wapens compleet zwijgen”, aldus de Saudische buitenlandminister prins Faisal bin Farhan maandag. Hij zei dat de Houthi’s nu aan zet zijn. Het is onzeker of de Houthi’s het voorstel zullen accepteren. Eerder liep een soortgelijke poging uit op een mislukking. De Houthi’s zeggen nu dat het voorstel ‘niets nieuws’ brengt, maar tegelijkertijd bevestigde een anonieme Houthi-functionaris wel aan persbureau AP dat zijn groepering in gesprek is met de Saudiërs, waarbij Oman optreedt als bemiddelaar.

Maritieme blokkade

Het probleem zit hem voor de Houthi’s in de volgorde van het voorstel. De rebellen willen eerst dat de luchthaven opengaat en Saudi-Arabië de maritieme blokkade opheft, voordat er een staakt-het-vuren komt. Ook eisen ze dat de Saudiërs hun bombardementen op Jemen onmiddellijk stoppen.

Al lijkt er sprake van een patstelling in de onderhandelingen en hebben de Houthi’s en de Saudiërs de strijd de afgelopen dagen flink opgevoerd, er zijn toch aanwijzingen dat een deal aanstaande is. De Houthi’s voerden drone-aanvallen uit op belangrijke doelen in Saudi-Arabië en de Saudiërs bombardeerden de Jemenitische hoofdstad diverse malen, maar het lijkt erop dat dit pogingen zijn om hun onderhandelingspositie te versterken. Zo kunnen beide partijen een eventuele deal aan hun publiek verkopen als een knieval van de ander.

Enorme humanitaire ramp

Beide partijen snakken naar een uitweg. De Saudiërs beseffen dat de aanvallen op de Houthi’s nauwelijks effect hebben op hun slagkracht. Na bijna zes jaar strijd zitten de rebellen nog stevig in het zadel en hun zelfvertrouwen en tegenaanvallen nemen toe. Bovendien zijn de Saudiërs met de komst van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden niet meer verzekerd van Amerikaanse steun.

De Houthi’s hebben ook behoefte aan een staakt-het-vuren. Noord-Jemen kampt met een enorme humanitaire ramp en – al ontkennen ze het zelf – de nijpende situatie in het land schaadt ook de binnenlandse positie van de Houthi’s.

De Houthi’s hebben niet alleen te maken met Saudi-Arabië, maar ook met veel binnenlandse vijanden, waaronder de officiële regering, die zetelt in havenstad Aden. De Jemenitische regering omarmt de besprekingen tussen Saudi-Arabië en de rebellen, en zal – als de wapenstilstand er komt – ook in onderhandelingen treden met de Houthi’s.

Toch bestaat er een reëel risico dat er geen wapenstilstand komt. De Houthi’s zijn begonnen met een groot offensief in de stad Marib, en de Saudiërs noch de Jemenitische regering in Aden accepteren dat die in handen komt van de rebellen en dat zij daar ook nog voor beloond worden door opheffing van de blokkade.

Lees ook:

In Jemen profiteert iedereen van de oorlog, behalve de bevolking

Het economisch wangedrag van zowel de Jemenitische regering als de Houthi-rebellen verergert het lijden van de bevolking van Jemen, concluderen de Verenigde Naties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden